Krajské nemocnice budou mít nové vedení, do Kroměříže se na ředitelský post vrací Mergenthalová

Rada Zlínského kraje vybrala nové vedení nemocnic v Kroměříži, Vsetíně a Uherském Hradišti.

Na základě výběrových řízení na manažerská místa v krajských nemocnicích dnes valné hromady nemocnic, které představuje Rada Zlínského kraje, odvolaly původní představenstva a zvolily nová tříčlenná představenstva tří nemocnic založených Zlínským krajem. Nově zvolená představenstva nemocnic se sešla bezprostředně po zvolení valnými hromadami a zvolila si ze svých řad předsedy.

Hejtman Radim Holiš (ANO) změny zdůvodnil novým konceptem směřování nemocnic a koncem smlouvy předsedy představenstev nemocnic Radomíra Maráčka.

Čtěte také

Kroměřížskou nemocnici nově povede Lenka Merghenthalová, nahradí tak dosavadního ředitele Petra Liškáře. S Mergenthalovou jsou nyní v představenstvu Svatava Mazurková a Jiří Javora. 

Mergenthalová byla odvolána v lednu 2019 přes protesty radnice, odborářů i zaměstnanců. „Jsem přesvědčený, že paní ředitelka udělala v nemocnici za několik let hodně práce. Ale je to extrémně exponovaná funkce a ona už byla na svém manažerském limitu,“ uvedl tehdy hejtman Čunek.

Ředitelem Uherskohradišťské nemocnice zůstane Petr Sládek, v představenstvu jsou s ním Jan Hrdý a Jiří Zemánek. Ve Vsetínské nemocnici bude dál ředitelkou Věra Prousková, členy představenstva jsou Martin Metelka a Martin Pavlica. 

Ke všem změnám dochází s účinností ode dneška, tedy od 25. ledna 2021.

Vedení zlínské nemocnice budou radní teprve projednávat, vítěze výběrového řízení hejtmanství zveřejní ve čtvrtek.

autoři: Veronika Žeravová , Růžena Vorlová
Spustit audio

Související