Koňský domov pro seniory. Zvířata tady můžou v klidu dožít

24. březen 2021 11:16

V Rabštejnské Lhotě u Chrudimi vznikl útulek pro koně. Šanci tady dostanou zvířata, která by dost možná čekal nepěkný konec. Kvůli svému věku nebo zranění už svým majitelům přestala být užitečná.

Na pastvině u lesa loví koně z kbelíku snídani. Rezatá kobyla vypadá na pohled velmi dobře a zdravě. „Je na tom ale nejhůř. Podívejte se na tuhle nohu. Běhala parkur, při pádu si zlomila nohu. Už nikdy pořádně chodit nebude,“ vypráví Soňa Navrátilová, která se společnicí Zuzanou Holou Koňskou oázu založila.

Bývalý kravín upravený na stáj je místo, kde mají nepotřební koně najít klid a odpočinek. Zatím tu jsou tři. Mezi nimi i veterán Princ, 24 let starý valach. „Byl to školní kůň, sloužil tam v provozu. Když zestárl, už se nehodil. Majitel, kterého neznáme, ho prý bil. K nám se dostal od další majitelky, která se o něj už nemohla starat,“ popisuje další osud Soňa Navrátilová.

V Rabštejnské Lhotě mají útulek pro koně

Koně jsou klidní, nechají se opatrně pohladit. „Zlepšují se prakticky okamžitě. Princ pořád cukal hlavou, jak se bál. Teď už si ji nechá vzít do dlaní,“ říká provozovatelka útulku.

Záchrana pro čtyřnohé veterány

Koňská oáza vzniká narychlo a s velkým nadšením. Nemá jen poskytnout azyl zvířatům, ale trochu proměnit pohled a vnímání zvířat. Že i když možná ztratí hodnotu, pořád svou práci odvedla a zaslouží si něco lepšího než cestu na jatka.

„Situace se v posledních letech zlepšuje. Majitelé jsou zodpovědnější. Před třiceti lety potkat sedmnáctiletého koně, to byl stařec. Ti koně automaticky odcházeli na jatka,“ říká Soňa Navrátilová. Ale i když se řada vlastníků snaží o veterány postarat, pořád je dost a dost případů, kdy to neplatí.

Útulek proto chtějí provozovatelky postupně rozšířit, aby bylo možné přijmout další koně. Prostředky na provoz se snaží získat třeba i formou internetové sbírky.

Spustit audio

Související