Komorní narozeninový koncert folkové písničkářky Pavlíny Jíšové byl působivou výpovědí o její dosavadní cestě

„Větříčku rozfoukaný, na víčka chorály výskej, pískej nám, milencům rozlámaným.“ Těmito slovy začíná lyrická, křehká písnička Pavlíny Jíšové, která otevřela její rozhlasový narozeninový koncert.

Jak známo, první dáma českého folku Pavlína Jíšová oslavila 21. září šedesátiny. Slovo „oslavila“ je nespíš nepřesné, neboť Pavlína narozeninový den prožila, jak pověděla, v klidném vnitřním usebrání v přírodě, nerušena vnějšími kontakty, tedy bez halasné pompy.

Je dobré a milé, že Pavlína Jíšová zvolila za místo svého jubilantského recitálu studiový sál Českého rozhlasu České Budějovice, kde toho vlastně už od dětství mnoho prožila a natočila zde hodně  snímků i jako členka kapel Sem – Tam, Žalman & spol. nebo Nezmaři.

Nedávný koncert zpěvačky, kytaristky a autorky Pavlíny Jíšové byl opravdu výjimečným, jednak tím, že byl sólovým, bez dalšího doprovodu, a také tím, že byl působivou a upřímnou písničkářskou výpovědí o dosavadní cestě jihočeské folkové legendy.

Jeho první část připomeneme v Koncertních ozvěnách od Tří lvů například písničkami Dívka s bílou růží, Zprávy z galaxie nebo Když zima se vrací, jejíž text napsal gastronomický čaroděj Petr Stupka.

autor: Jiří Kasal
Spustit audio

Související