Koloběžky dostanou mantinely. Pardubice namalují nová parkoviště na chodník

4. srpen 2021 11:45

Sdílené elektrokoloběžky se v Pardubicích rychle ujaly. Problém ale je s parkováním. Koloběžky nabízejí dvě firmy: Bolt a Lime. Zájemci tak mají k dispozici asi 200 elektrických přibližovadel, jenže často je odkládají uprostřed chodníku nebo u silnice, kde překáží.

Natáčíme na třídě Míru, stačí se rozhlédnout a vidíme hned několik odstavených koloběžek: Naproti lékárně stojí uprostřed chodníku jedna červená koloběžka, v ulici Sladkovského je jedna opřená o zeď, některé jsou chaoticky rozprostřené u sochy Jana Kašpara. Sdílené koloběžky parkují prakticky všude.

Čtěte také

„Bohužel tato situace působí problém zejména obyvatelům Pardubic, když se mají proplétat po chodníku mezi koloběžkami, je to nepříjemné,“ říká Klára Sýkorová, mluvčí Služeb města Pardubic.

Místo, kde mají uživatelé koloběžku zaparkovat, ukáže mobilní aplikace. Jenže telefon jim často neukáže úplně přesnou polohu. Potvrdil to i náměstek primátora Petr Kvaš (ODS). „Asi jediná možnost bude konkrétně místa na komunikacích nějakým způsobem označit. Nakreslit na chodník obdélník s piktogramem koloběžky, aby ta koloběžka byla jednoznačně vrácena do tohoto území, aby nepřekážela a aby ten, kdo si ji půjde půjčit, přesně věděl, kde je.“

Parkoviště namalovaná na chodníku

Služby města mají připravený plán, jakým způsobem problém řešit, potvrdil Luděk Čapek z divize údržby komunikací. „Byla stanovena místa, kam se koloběžky mají umísťovat a tato místa se musí označit dopravním značením.“ Místa vytipovaly městské obvody, ale v tuto chvíli je stále míč na straně provozovatelů koloběžek. „Provozovatel koloběžek sice má za úkol provoz i stanovení těch míst, ale v tuhle chvíli čekáme na objednání dopravního značení,“ dodal Čapek.

Klára Sýkorová vysvětluje, jak bude značení vypadat. „Na chodníku bude nastříkán symbol koloběžky a rohy budou vyznačeny tak, aby bylo zřejmé, v jakém prostoru má být koloběžka zaparkována.“

Na jedno místo by se měly vejít tři koloběžky. „Zatím není specifikováno umístění, to se bude muset ještě dořešit s příslušným obvodem v závislosti na místních poměrech, aby to nevadilo ostatním: provozovatelům zahrádek nebo chodcům a cyklistům. Toto je zatím ještě ve fázi přípravy,“ říká Čapek. Podle něj na každém městském obvodu bude pět míst pro umístění koloběžek.

Pardubice připravují šablony pro parkoviště. Chtějí tak zkrotit živelně parkující koloběžky

Volně stojící nebo ležící koloběžky působí problémy také pracovníkům Služeb města Pardubic při úklidu. „Jsou to komplikace, protože pokud jedou se strojem, který čistí chodník a mají tam překážky, musí je odstraňovat a není to jednoduchá situace,“ říká Sýkorová.

Záleží na tom, jak rychle se Služby města Pardubic domluví s provozovateli sdílených koloběžek. Vyhrazená místa pro parkování koloběžek by měla být ve městě na podzim.

Spustit audio

Související