Koledovali, až vykoledovali. I v malých rozdílech jsou velké následky. Heslo zní: přiměřená rychlost

15. duben 2020

Jak policisté upozorňovali, o velikonočních svátcích se zaměřili ve velkém na kontroly řidičů. Silnice jsou s ohledem na nynější stav volnější, a tak na první pohled nic nebrání řidičům šlápnout na plyn. 

Od pátku 10. 4. 2020 do pondělí 13. 4. 2020 uložili policisté 56 pokut za 72 tisíc korun a 361 přestupků (vesměs za nedodržení nejvyšší povolené rychlosti) oznámili do správního řízení, kde provinilcům hrozí ještě citelnější postihy.

Nedodržování nejvyšší povolené rychlosti se tak stává čím dál častějším prohřeškem, na který policisté reagují. V době, která není jednoduchá a je potřeba všechny síly upnout v boji s COVID-19, tak musí v rámci běžného výkonu služby svoji pozornost zaměřovat i na dohled nad řidiči, kteří každodenně ohrožují naše životy.

Čtěte také

Stejně jako je nebezpečná pomalá a nejistá jízda některých řidičů, nebezpečí hrozí i na druhém konci škály. Právě rychlost je totiž jedním z nejčastějších důvodů tragických dopravních nehod.

Je potřeba si uvědomit, že pokud jedu vyšší rychlostí, než je mi povoleno, ohrožuji nejen sebe, ale i ostatní účastníky provozu. V případě rychlé jízdy je při krizové události mnohem delší brzdná dráha, a právě délka brzdné dráhy často rozhoduje o tom, zda dojde k nehodě.

Fyzikální zákony jsou neúprosné, a tak i v malých rozdílech rychlostí jsou velké rozdíly v následcích.

Heslo zní - přiměřená rychlost

Jaká rychlost to má být závisí na viditelnosti, světelných podmínkách, počasí, hustotě provozu, stavu silnice, osobní kondici a dalších okolnostech.

Policisté se o velikonočních svátcích zaměřili ve velkém na kontroly řidičů

Pravidla provozu na pozemních komunikacích předepisují nejvyšší dovolené rychlosti v obci a mimo obec. To jsou ale maximální rychlosti. Jen přiměřená rychlost zaručuje bezpečnost jízdy. Přiměřená rychlost se však pohybuje pod povoleným maximem.

V naší společnosti je "normální" být neustále ve spěchu

K tomu samozřejmě patří pohybovat se z místa na místo autem. Silnice jsou stále lepší, technika vozidel je stále dokonalejší. Všechno vybízí k rychlejší jízdě.

Čtěte také

S přibývajícím komfortem ve vybavení vozidla se u řidiče osobního automobilu oslabuje diferencované vnímání fyzikálních charakteristik vozidla, jízdy a prostředí.

V prostředí svého vozu se cítí příjemně a pohodově, protože jen nepatrná silová námaha (tlak na plynový pedál) dokáže výrazně změnit rychlost jedoucího vozu a u některých řidičů vzniká mylná představa absolutní kontroly a moci.

Je to ale bezpečné a správné?

Odpovědnost za rychlost jízdy a jízdní styl je výhradně na řidiči. Kdo se posadí za volant, smí jet jen tak rychle, aby dokázal vozidlo bezpečně ovládnout.

A aby bylo vozidlo bezpečně ovladatelné, je třeba, aby řidič zvládal svoji vlastní sebekontrolu.

autor: baj | zdroj: Policie České republiky
Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.