Kdo bude senátorem místo Františka Čuby? O místa se uchází čtyři lékaři, SPD nestihla dát přihlášku

O místo v Senátu se bude ucházet devět kandidátů. Volby se uskuteční 18. a 19. května.

Jako první měli o svých kandidátech jasno lidovci a komunisté.

Ti jména svých kandidátů zveřejnili těsně po Čubově rezignaci. Za KDU-ČSL půjde do volebního klání krajská radní Michaela Blahová. KSČM vysílá Zlínského zastupitele Radomíra Rafaju. Ten už do Senátu opakovaně kandidoval v předešlých letech.

Těsně před velikonočními svátky potvrdil svou kandidaturu zlínský primátor Miroslav Adámek zvolený za hnutí Starostové a nezávislí. S chirurgem Adámkem budou o křeslo v Senátu usilovat i další lékaři Radim Jünger z ČSSD a Michal Filip z hnutí ANO.

Za Stranu práv občanů bude kandidovat další lékař a nový předseda strany Lubomír Nečas. ODS vlastního kandidáta nepostaví a podporuje Miroslava Adámka, stejně jako TOP 09. Podporu kandidáta STANU zvažují i Soukromníci.

Za Piráty bude kandidovat novinář Aleš Fuksa. Česká suverenita nominovala pedagoga Karla Nedbálka, za politické hnutí SENÁTOR 21 bude kandidovat daňový poradce Tomáš Goláň.

Zelení se o senátorský post neucházejí.

A o senátorské křeslo se nebude ucházet ani kandidát parlamentní SPD. Tu měl ve volbách zastupovat hydrogeolog a krajský zastupitel Zdeněk Vacek. Strana ale podala jeho přihlášku pozdě.

autoři: rv , Tomáš Fránek

Související