Každý pátý pacient, ke kterému vyjíždění záchranáři ve Zlínském kraji, má podezření na nákazu kororavirem

1. prosinec 2021 09:43

Zdravotničtí záchranáři vyjíždějí ve Zlínském kraji stále častěji k lidem s podezřením na onemocnění covid-19. Po dohodě s nemocnicemi dělají testy většinou hned v terénu.

Každý pátý pacient ve Zlínském kraji, ke kterému vyjíždějí zdravotničtí záchranáři, má buď podezření na covid-19 nebo tuto nemoc potvrzenou. Covidoví pacienti přitom ještě na začátku listopadu tvořili jen přibližně deset procent všech výjezdů sanitek. Podle mluvčího krajské záchranky Jakuba Omelky se od pátého listopadu denní počet lidí s podezřením nebo nákazou covidem vyšplhal na dvojnásobek a toto číslo stále roste.

Záchranáři po dohodě s nemocnicemi dělají testy ještě v terénu. A to s výjimkou Zlínska. Krajská nemocnice Tomáše Bati ve Zlíně je z nemocnic v kraji jediná, kde se pacienti sváží na jeden urgent a tam se pak třídí, takže si je nemocnice testuje sama. V ostatních nemocnicích se vozí na různé příjmy, do různých pavilonů a proto je záchranka selektuje podle toho, zda jsou pacienti covid pozitivní nebo ne. 

Na rozdíl od personálu v nemocnicích zdravotníci záchranné služby nenaráží na popírače covidu. Lidé ve Zlínském kraji podle Omelky ani nijak nezatajují, že by byli nakažení koronavirem. Pokud to neuvedou, je to pak zejména z toho důvodu, že to sami netuší. Zdravotníci se podle mluvčího snaží dělat také osvětu a říkat lidem, zda skutečně ještě nechtějí zvážit možnost očkování.

Spustit audio

Související