Káva se pije za odměnu. Umožní nám udělat si krásnou chvilku sami pro sebe, pět minut si popřemýšlet

21. prosinec 2022

Hostem předvánoční radioporadny Českého rozhlasu Hradec Králové je Patrik Lamka, majitel pražírny kávy Hradci Králové. Takže řeč bude samozřejmě o kávě, protože to je jeden z těch vánočních dárků, po kterých saháme jako po jistotě. Káva je prostě krásný dárek, protože ji pije snad skoro každý. 

Je předvánoční období také pro vás to rozhodující?
Pro všechny obchodníky je to silnější období, ale káva není věc. Káva se pije za odměnu každý den, protože víc než dvě třetiny lidstva opravdu každý den pijí kávu po celém světě. Je to nápoj, který nám umožňuje udělat si krásnou chvilku jen sami pro sebe. Pět minut si popřemýšlet, je to taková úleva a odměna.

A takový voňavý dárek určitě každý rád pod stromečkem najde.
Káva jako dárek je samozřejmě super, ale měli bychom vědět do začátku, komu kávu budeme dávat, jak si ten člověk kávu doma připravuje, protože spousta lidí už nepije turka, takovou tu slavnou českou kávu s lógrem. Mnoho lidí už má doma alternativní přípravu, jako třeba moca konvičku, French Press nebo si dělají kávu přes filtr či mají doma espresso, který si samo kávu namele.

Odrůda kávy, jak se pěstovala, čím se hnojila, jaké tam bylo počasí. To vše ovlivňuje chuť kávy. Je to stejné, jako s hroznovým vínem.
Patrik Lamka, majitel pražírny kávy v Hradci Králové

Je tedy dobré vědět, jak si lidé kávu budou připravovat, jestli koupit zrníčka nebo kávu rovnou mletou, a když mletou, tak na jaký příměr.

Čtěte také

Máte odhad v tom, jaké kávě dávají přednost ženy a muži?
Muži mají rádi kávu, která je silná a spíše hořkočokoládová. Dámy, alespoň u nás, mají rády alternativu. Vybírají si už i ovocnější druhy kávy, takže mají rády, když má káva má trošku kyselinky, když má třeba nějaký ovocný závěr do citrusů a dalších chutí. Tedy dámy vybírají kávu spíše alternativnější.

Musím být znalec, abych to poznala?
Nemusíte. Všechno je to o odrůdě kávy, jak se pěstovala, čím se hnojila, jaké tam bylo počasí. To vše ovlivňuje i chuť kávy. Je to stejné, jako s hroznovým vínem. Když máme dobrého vinaře a víme, že bylo krásné počasí, tak bude krásná úroda. Další roky je třeba špatné počasí a vína je málo. To vše se promítne.

Čtěte také

Tedy i my máme v naší pražírně výběr káv s různými chutěmi. Abychom mohli svým zákazníkům nabídnout co nejširší profil a oni si podle sebe mohli správně vybrat.

Jak se ale do kávy dostane třeba příchuť čokolády nebo jahod?
Čokoláda nebo hořkočokoládová chuť je dána stylem pražení. Když je tmavší pražení, tak vznikne ona hořkočokoládová chuť. A příchuť ovoce je tam většinou podle toho, vedle čeho se káva pěstuje. Nebo přímo druh kávovníku, to je ta lepší varianta.

A pak jsou to různá éčka, která se tam přidávají. Samozřejmě už po pražení nebo se káva dává do různých výluhů a pak se dosuší. A ulpí na ní nuance toho, v čem jsme ji louhovali.

Čtěte také

Co nějaké příslušenství ke kávě, čím bychom mohli oslnit nebo překvapit pod vánočním stromkem?
Asi nejlepší je vybrat dobrý mlýnek s mlecími kameny, ne elektrický s noži, který kávu naseká. Škála výrobců je dnes obrovská. Tady bych chtěl zmínit, že i Česká republika vyrábí mlýnky na kávu, patříme dokonce mezi Top 5 vůbec na světě. Mlýnků je velká řada, můžete si vybrat takový, aby se vám hodil do domácnosti. To znamená designový, nerezový nebo keramický či dřevěný.

Ale důležité je, aby měl mlecí kameny, které kávu správně namelou. Kde se dobře nechá nastavit hrubost mletí. Protože i domácím mlýnkem si pak můžeme připravit kávu najemno na onoho českého zalévaného Turka nebo i třeba na filtrovanou kávu nebo French Press a další alternativy. A je to pouze jednoduchým přenastavením hrubosti pro mletí.

Proč nejsou dobré nože? Je pravda, že mohou kávu i spálit?
Ano, je to tak. Protože nožové mlýnky, který jsou třeba u nějakého kuchyňského robotu, kávu nenamelou, ale nasekají. A tím vzniknou takové plošky, kdy se káva už neextrahuje a nevylouhovává. A navíc, jak se nože točí velmi rychle, tak se káva může spálit. Koupíte si dobrou kvalitní kávu a pak ji zkazíte špatným mletím.

Celou kávovou radioporadnu s Patrikem Lamkou si můžete poslechnout v našem audioarchivu.

autoři: Jana Kudyvejsová , baj
Spustit audio

Související