Kardašova Řečice chystá obchvat, část obyvatel ale proti trase sepsala petici

27. březen 2018

Na obchvat města čekají obyvatelé Kardašovy Řečice na Jindřichohradecku čtyřicet let. Když se jeho stavba přiblížila, část lidí proti němu sepsala petici. Vedení města přesto dál trvá na tom, aby Ředitelství silnic a dálnic připravilo novou silnici v navrženém koridoru.

Centrem Kardašovy Řečice každý den projede přes pět tisíc aut. Po silnici I/23 totiž vede hlavní přivaděč od Jindřichova Hradce na dálnici D3. Už za šest let by městu mohl ulevit nový obchvat.

Proti jeho stavbě se teď ale postavila část obyvatel. Zhruba 200 lidí se podepsalo pod petici, která odmítá navrhovanou trasu obchvatu. „Tady bude velká křižovatka, povede to mezi domy, lidé to budou mít těsně pod okny. My navrhujeme, aby to šlo obloukem a obešlo krásně celou Řečici,“ ukazuje mluvčí petičního výboru Klára Bejnová.

Ta si s manželem v těsné blízkosti koridoru vyhrazeného pro obchvat města postavila zhruba před pěti lety rodinný dům. Obchvat Kardašovy Řečice se ale připravuje už téměř čtyřicet let. „Ti lidé dobře věděli, že tam obchvat půjde, přesto si tam dům postavili a teď vznášejí nárok, aby to, co bylo třicet let před nimi, ustoupilo,“ reaguje starosta.

„Doprava v našem městě je naprosto neudržitelná a jakkoliv jsem si vědom toho, že trasa obchvatu není úplně ideální, je to samozřejmě podstatné zlepšení pro 95 procent obyvatel,“ dodává.

Posledního jednání zastupitelstva se zúčastnili jak lidé, kteří podepsali petici, tak ti, kteří obchvat města chtějí. Přijeli i zástupci Ředitelství silnic a dálnic. I přes bouřlivou diskuzi nakonec zastupitelé plným počtem hlasů trasu obchvatu potvrdili. Ředitelství silnic a dálnic tak dál pokračuje v přípravách na jeho stavbu.

autor: hoch
Spustit audio