Kaple na Deblově je bývalá trafostanice, energii svým způsobem šíří pořád, říká autorka nápadu

Mladoňovice na Chrudimsku je obec, která má 8 místních částí. Kromě Mladoňovic jako takových spravuje i Čejkovice, Deblov, Lipinu, Mýtka, Petříkovice, Pohled a Rtenín. 

Dohromady tam žije zhruba 350 obyvatel, ale rozlohou zabírá obec území velké zhruba jako třetina Chrudimi. Je také poměrně členité. Jednotlivé části od sebe dělí lesy, louky, pole i kopce a je znát, že se jedná o podhůří Železných hor.

Přes Mladoňovice nebo alespoň přes některou z jejich částí vedou dvě cyklotrasy. Radnice proto začala budovat kryté přístřešky právě pro cyklisty, aby si mohli odpočinout a na chvíli v klidu zastavit.

Kaple v Deblově je velkým unikátem

V jejím místě původně stála zchátralá trafostanice. Místní obyvatelé v čele s tehdejší starostkou Ivanou Blehovou pak napadlo tento starý objekt znovu oživit. A tak z příspěvků lidí a v podstatě svépomocí vznikla během tří let malá moderní kaplička, která se stala atrakcí třeba právě pro projíždějící cyklisty.

Kaple z bývalé trafostanice v Deblově

„Kaple je zasvěcená strážným andělům, což je univerzální v podstatě pro všechny křesťanské směry,“ vysvětluje bývalá starostka Mladoňovic Ivana Blehová, která byla iniciátorkou celého projektu.

Geopark na zkamenělém mořském dně

Druhou velkou zajímavostí na území Mladoňovic je geopark na zkamenělém mořském dně. Jedná se o největší odkrytou plochu bývalého mořského dna nejen u nás, ale v celé střední Evropě.

„Že to bývalo mořské dno, poznáme podle děr. Před těmi 390 miliony let to samozřejmě nebylo takhle kamenné, byl to písek a bláto a v těch dírách žili různí červi,“ vysvětluje geolog Jan Doucek.

Cestu k odkrytému dnu lemují naučné tabule a betonové kvádry s otisky stop různých živočichů, kteří tady v té době zřejmě žili. Pět z nich je dokonce opatřeno QR kódem, který vám pomocí speciální aplikace ve virtuální realitě oživí třeba trilobita nebo dinosaura.

Spustit audio

Související