Josef Somr bude vzpomínat na Žert. Letní filmová škola v Uherském Hradišti začíná

V Uherském Hradišti dnes začíná Letní filmová škola, která je největším nesoutěžním filmovým festivalem v zemi.

Festival připomene 100 let od narození Ingmara Bergmana i od vzniku Československé republiky a také 120. výročí českého filmu. Na Filmovku opět dorazí známá jména v čele s Ivou Janžurovou nebo Josefem Somrem, který zájemce provede po místech, kde se před padesáti lety natáčel snímek Žert.

Film natočil Jaromil Jireš na motivy stejnojmenného románu Milana Kundery. Snímek se částečně odehrává v 50. letech minulého století a popisuje příběh mladého zaníceného komunisty, kterého vyhodí z vysoké školy i ze strany kvůli jednomu žertu na pohledu. Film skončil v trezoru.

Akce se zaměří na českou a slovenskou kinematografii, ale také například na dílo skandinávských režisérů Ingmara Bergmana a Larse von Triera. Mezi hosty budou britský scenárista, dramatik a režisér Mike Leigh, íránský filmový režisér a herec Bahman Ghobadi.

Přehlídka začne v 16:00 ve Stanu České televize projekcí snímku Záhadný pan Hyde, který režíroval Georgis Skalenakis a hlavní role v něm ztvárnili Martin Růžek a Ilja Racek. O hodinu později uvidí zájemci v kině Hvězda Ghobadiho film Čas opilých koní z roku 2000.

Ve stejném čase začne ve Slováckém divadle projekce muzikálu The Broadway Melody a v kině Mír snímku Huacho, který vznikl v chilsko-francouzsko-německé koprodukci.

Festivalový program bude i letos rozdělený do šesti základních sekcí s 21 podsekcemi.

Vedle českých a slovenských filmů, Bergmanovy retrospektivy a von Trierových filmů připomenou například němé filmy německého režiséra Friedricha Wilhelma Murnaua doplněné o živou hudbu nebo muzikálovou tvorbu. Věnovat se budou i novodobé řecké kinematografii, snímkům z období studené války a virtuální realitě.

LFŠ, kterou pořádá Asociace českých filmových klubů, potrvá do 5. srpna. Mimo filmových projekcí nabídne koncerty, divadelní představení, odborné programy, tvůrčí dílny i akce pro děti. Loni přehlídku navštívilo zhruba 6000 lidí, kteří mohli zhlédnout přes 200 filmů.

Spustit audio

Související