Johanna Döbereiner – německo-brazilské vědkyně, nominovaná na Nobelovu cenu, rodačka z Ústí nad Labem

2. květen 2024

Znáte někoho ze severu Čech, kdo byl nominován na Nobelovu cenu? Já ano. Jmenuje se Johanna Döberainer a narodila se v roce 1924 v Ústí nad Labem.

Její otec pracoval jako profesor na Německé univerzitě v Praze. Maminka zemřela v internačním táboře a Johanna se po válce ocitla ve východním Německu na statku u prarodičů. Po jejich smrti odešla do Mnichova. Zde vystudovala agronomii a poznala svého manžela. Oba se v roce 1951 odstěhovali do Brazílie, kde získali občanství.

A právě tady se v 60. letech Johanna Döberainer proslavila – výzkumem pěstování sóji. Její studie umožnily rostlinám fixovat dusík pomocí bakterií rhizobium. Zemědělci tak nemuseli používat drahá hnojiva.

Brazilskému národnímu hospodářství to ušetřilo miliardy a zemědělcům snížilo náklady. Na mezinárodním trhu pak byli více konkurenceschopní.

Příběh nejcitovanější německo-brazilské vědkyně s ústeckými kořeny ale nebyl jen pohádkou. Její nejmladší syn Lorenz, který zahajoval vědeckou kariéru jako geolog, byl zavražděn při loupeži.

Práce Johanny Döberainer ovlivnila celou řadu současných špičkových vědců. Byla jejich učitelkou i poradkyní. A také členkou Vatikánské akademie věd.

Na Nobelovu cenu za chemii byla navržena v roce 1996. Zemřela čtyři roky nato v brazilském městě Seropédica.

autor: Milan Knotek
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.