Skladbu, kterou proslavil film Podraz, s českým textem nazpíval Jiří Štědroň pod názvem Jak to chodí

Jiří Štědroň se vedle četných zápisů do hudební škatulky populárních písní dlouhé roky pohyboval i na divadelních prknech a svůj fotogenický obličej zhodnotil i před kamerou (nejčastěji jistě bude vzpomínána jeho role prince v televizním zpracování Popelky z roku 1969).

Všechny tyto jeho lásky a profese se, s nadsázkou řečeno, protínají v písničce Jak to chodí. Najdeme v ní totiž jak hudební, tak i filmový otisk.

Její americký předobraz se vykutálel do světa už zkraje 20. století, ale maximální porci pozornosti získala skladba The Entertainer (jak se v originálu jmenuje) až díky filmu Podraz, který svým hereckým uměním ozdobili zejména dva charismatičtí hollywoodští fešáci Paul Newman a Robert Redford.

Jistě to bylo i kouzlem zdařilé a zábavné gangsterky, avšak melodie původního ragtimu je natolik půvabná, že obstojí i bez filmových obrázků.

Píseň, jak zazněla ve filmu Podraz, a českou coververzi můžete porovnat v rubrice Písničky z cizí kapsy.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.