Jiří Orság, vzpěrač z valašské Karolinky, je sedmý na světě

6. prosinec 2017
Zprávy ze Zlínska

Vzpěrač Sokola Karolinka Jiří Orság dnes obsadil na mistrovství světa v Anaheimu v nejtěžší hmotnostní kategorii nad 105 kg sedmé místo v olympijském dvojboji.

Český rekordman a pětinásobný medailista z evropských šampionátů byl sedmý také v nadhozu, v trhu obsadil desátou pozici.

Osmadvacetiletý Orság v Kalifornii vzepřel ve dvojboji 422 kg - v trhu 185 kg a v nadhozu 237 kg. Člen Sokola Karolinka tak zaostal za svými národními rekordy ve dvojboji (435 kg) a nadhozu (245 kg), které vytvořil před necelým měsícem na mistrovství republiky v Praze.

Orság před mistrovstvím světa uvedl, že změnil přípravu. A zařadil prvky, které dosud nezkoušel.

„V tom mi pomohla spolupráce s Centrem pohybové medicíny Pavla Koláře. Šlo například o předělání některých pohybových návyků nebo o různá balanční cvičení. I díky absolutnímu rekordu to vypadá, že jdu správným směrem a že by příprava na šampionát mohla vyvrcholit slušným výsledkem,“ řekl Valašskému deníku.

Jiří Orság na mistrovství světa

Jiří Orság už v roce 2012 na mistrovství Evropy v Antalyi ve své váhové kategorii získal stříbrnou medaili v nadhozu a ve dvojboji skončil celkově na 5. místě.

Na Letních olympijských hrách 2012 skončil na 7. místě poté, co v soutěži překonal svůj vlastní český rekord v nadhozu a ve dvojboji si vylepšil své osobní maximum na 426 kg.

Na olympijských hrách v Riu de Janeiro v nejtěžší kategorii nad 105 kg skončil osmý.

Spustit audio