Jihočeský souhrn

11. říjen 2002

Na návštěvě Strakonicka je dnes vyslanec Evropské komise Ramiro Cibrián. Jeho cesta vede přes Předmíř, Chelčice, po patnácté hodině bude ve Vodňanech, kde se na městském úřadě zúčastní besedy s občany na téma Co nám přinese Evropská unie.

Starostové dvou největších měst v okrese Prachatice zveřejnili nabídky které mají na práci po volbách. Za zmínku v této souvislosti určitě stojí to, že Starosta Vimperka Miroslav Kvasnička, který po deseti letech v komunální politice již nechce kandidovat, možná zůstane ve službách radnice a převezme starost o bývalá kasárna U sloupu. Nabídky týkající se starosty Prachatic Jana Bauera a jeho případného propadu ve volbách jsou pak ještě zajímavější. Pokud bude chtít, může se Jan Bauer stát modelem a předvádět prádlo.

Biologická fakulta Jihočeské univerzity dnes odpoledne slavnostně zahajuje nový akademický rok. V Kongresovém sále Akademie věd se také odehraje imatrikulace posluchačů 1. ročníku fakulty. Zapsaných studentů prvního ročníku je 81, na Biologické fakultě studuje v letošním akademickém roce na 470 studentů.

Až do konce listopadu bude pro příspěvky otevřené povodňové konto města Českých Budějovic. V současné době je na něm téměř 14 a půl milionu korun. Největšími dary - po třech milionech korun - na konto přispěly město Olomouc a společnost Robert Bosch. Dary přicházejí ze zahraniční, ale i od občanů města.

Rada města České Budějovice schválila poskytnutí půjček z Fondu rozvoje bydlení pro rok 2003 za více než 25 milionů Kč. Zcela nebo částečně se prozatím vyhovělo 71 žadatelům. Na listopadové jednání bylo odloženo rozhodnutí o 20-ti půjčkách na zateplení domů ve výši 23,6 milionu Kč. Tyto žádosti budou předloženy radním spolu s žádostmi o nově zavedené půjčky na odstraňování povodňových škod, o které lze žádat do konce října.

Termín zahájení provozu zimního stadionu ve Vimperku se posouvá. Na vině je zdražení rekonstrukce a nezbytné vyjádření zastupitelů k zvýšení nákladů. Pokud ale vimperští zastupitelé příští týden zdražení schválí, mohlo by se začít s mražením ledové plochy již za dva až tři týdny.

Počasí na víkend: V sobotu očekávejte na jihu Čech zataženo s deštěm, který bude během dne na horách přecházet ve sněžení. Noční teploty klesnou na 2 až 5 stupňů, denní vystoupí jen na 5 až 8 stupňů Celsia. V tisíci metrech nad mořem bude kolem 4 st. nad nulou. Vát bude mírný severvýchodní vítr do 6 m/s. Biometeorologická předpověď udává pro zítřek st. 2 - tedy střední zátěž. V neděli by mělo být zpočátku zataženo s občasným deštěm, v horských polohách sněžením. Během dne by měly srážky ustávat a oblačnosti ubývat. Noční teploty 1 az 4 stupně nad nulou, nejvyšší denní teploty 6 az 9 st.

autor: čro čb | zdroj: ČTK
Spustit audio