Jednorázové kelímky na punč jsou neekologické. Na olomouckých vánočních trzích řeší, čím je nahradit

17. prosinec 2017

Tuna odpadu denně a 60 košů na směsný odpad. I taková čísla souvisí podle Technických služeb města Olomouce s vánočními trhy. A je to ekologický problém. Třídí se totiž minimálně a povoskované kelímky od punčů ani do papíru nesmí. Do budoucna by technické služby i organizátoři trhů uvítali vratné hrnky nebo kelímky.

„Odpad jsem nepočítala, ale počítala jsem, kolik jsme už objednávali barelů punčů a bude to ke dvěma stovkám. Namátkou jsme spočítali, že jsme tady vypili 12 500 alkoholických punčů plus k tomu přibydou nějaké dětské,“ vypočítává Věra Novotná z organizace Dobré místo pro život, kolik odpadků zůstane po punčích z charitativního stánku na olomouckých vánočních trzích. O jejich vývoz se starají technické služby a ne všechno se zpracuje ekologicky.

„Netřídí se třeba v koších, kterých je na Horním a Dolním náměstí zhruba 60, odpadu celkem může být denně kolem tuny. Co se týče kelímků, jsou upravené, povoskované, tedy není vhodné je třídit do papíru,“ říká Jiří Fryc z vedení Technických služeb města Olomouce.

Kelímky tedy končí ve směsném odpadu a jsou jich tisíce. Lidé je občas pohazují mimo koše a v okolí obou náměstí se hromadí nepořádek. Problém organizátoři vánočních trhů řeší, ujišťuje správkyně Renata Vaculová: „Prozatím využíváme hrnečky, zákazníci si je můžou zakoupit, ale hrneček jim zůstává. Do budoucna bychom chtěli zavést variantu, že hrneček můžou vrátit proti vratné kauci. Zatím je to ale pouze v plánu.“

Tahle možnost je ale podle ní technicky náročná. Je totiž potřeba mít spoustu myček, aby se mohly hrnky používat opakovaně. Pokud vše dobře půjde, ekologické nalévání punčů do vratných nádob by mohlo být na trzích v krajském městě už příští rok. Vratné plastové kelímky využívají už teď třeba v Brně.

autor: ahe
Spustit audio