Japonské RPG Like a Dragon: Infinite Wealth sází na mix vážného dramatu a bizarní nadsázky

26. leden 2024

Série Yakuza se nedávno přejmenovala na Like a Dragon a pomalu se vzdaluje svým téměř dvacet let starým kořenům. Souboje inspirované reálným bojovým uměním vyměnila za hybridní tahový systém, stejně jako vystřídala hlavní hrdiny. Určitou původní DNA si ale uchovává i v osmém díle Like a Dragon: Infinite Wealth.

Like a Dragon: Infinite Wealth poprvé v historii série míří za hranice Japonska – v osmém pokračování se Ičiban Kasuga vydává na Havaj pátrat po své biologické matce. Změna scenerie je zároveň v souladu s určitou proměnou publika, osmý díl totiž na Západě konečně vychází ve stejný den jako v rodném Japonsku. Samotné studio Ryu Ga Gotoku (což v překladu znamená „podobné drakovi“, stejně jako název hry) označuje Infinite Wealth za svůj magnum opus – je totiž ve všech ohledech větší, rozmáchlejší a obsahově plnější než předchozí díly. A že to v případě série, kde dohrávání jednotlivých dílů bývá otázkou stovky hodin, už něco znamená.

Zatímco se Ičiban v Honolulu věnuje rodinným záležitostem, bývalý primární protagonista Kazuma Kirjú se v domovském Japonsku smiřuje s potenciálně terminální diagnózou a reflektuje svou jakuzáckou kariéru. Ústup od zmíněné mafiánské organizace v názvu do jisté míry reflektuje i samotný děj, kde došlo k rozpuštění největších klanů. Vedle typicky vážného hlavního příběhu ale Infinite Wealth nabízí celou řadu nepovinných vedlejších aktivit, které ladí mnohem odlehčenější strunu a sází na poťouchlost a humor. Pro lepší vstřebání dramatických momentů se tak dá relaxovat například u trénování místní variace Pokémonů zvaných Sudžimoni, případně zvelebovat ostrovní resort Dondoko odkazující na oddechové hry ze série Animal Crossing.

V čem je série Like a Dragon japonským GTA? Dá se přirovnat k hongkongské městské akci Sleeping Dogs? Poslechněte si celý díl Questu o Like a Dragon: Infinite Wealth.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.