Jak přežít medicínu? Nezanedbávejte spánek a volný čas, radí medička

27. říjen 2022

Medička Anežka Dašková, kterou můžete znát z instagramového účtu Za slunce v duši, sdílela svoje zkušenosti se studiem medicíny. Kromě náročné školy ale zvládá i další činnosti. Věnuje se například youtubovému kanálu promedik, kde natáčí různá videa týkající se medicíny i studia, nebo také projektu O nemocech otevřeně.

Medicína sice nebyla Anežky první volba, obor si ale zamilovala. „Náhodou jsem to vybrala a náhodou jsem potom zjistila, jak je medicína strašně široká, jak mě fascinuje, co všechno se dá a jak mě hrozně baví to lidské tělo. Jsem člověk, co se rád ptá na to co, proč a jak a zjišťuje víc a víc do hloubky. A jestli něco tuhle touhu ptát se uspokojí, tak je to medicína.“ Co by doporučila studentům, kteří budou maturovat a volí si specializační semináře? „Vybrala jsem si dvouletou biologii, dvouletou chemii a potom jednoletou fyziku,“ vzpomíná na své studium na gymnáziu.

Čtěte také

„Maturovala jsem z češtiny, angličtiny a potom biologie, chemie. Kdybych si měla teď vybírat, tak bych si možná dala skoro radši ten dvouletý seminář z fyziky, protože fyzika dělá v přijímačkách spoustě lidí problémy,“ doporučuje. Přijímačky skládala z chemie, biologie a fyziky. Na některých školách je součástí i pohovor, kde má student debatovat na různá medicínská témata jako například potraty nebo eutanazie, aby ukázal schopnost argumentovat a přemýšlet.

Studium medicíny je náročné nejen na čas, ale i na psychiku. Aby to člověk přežil, tak si musí co nejdřív uvědomit, že ta medicína není středobod jeho života, přibližuje Anežka a zdůrazňuje, aby student myslel i na svoje potřeby, rodinu, přátele a způsob trávení volného času jako prevenci před zhroucením.

Co se týče praktických vychytávek k učení, Anežce pomohl například tablet s tužkou. Co by dnes zkušenější medička vzkázala svému já, které nastupovalo do prvního ročníku? Aby za žádnou cenu neobětovalo spánek. Myslím si, že je spousta oblastí, kde člověk může ubrat, ale ten spánek opravdu není jedna z nich, říká o své zkušenosti a dodává, že spánková deprivace má negativní vliv i na efektivitu učení.

Poslechněte si Studovnu o medicíně s Anežkou Daškovou.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.