Jak pokračují stavby dálnic ve Zlínském kraji? Křižovatka z D55 u Starého Města bude částečně k dispozici na začátku června

13. květen 2022 14:00

Důležité dopravní stavby ve Zlínském kraji – dálnice D55 v úseku od Babic do Starého Města a dálnice D49 mezi Hulínem a Fryštákem by měly být hotové v roce 2024. Jak je jejich výstavba daleko?

D55 u Starého Města

První mimoúrovňová křižovatka budovaného úseku dálnice D55 mezi Babicemi a Moravským Pískem bude řidičům částečně k dispozici už na začátku června. Silničáři na rampách křižovatky u Starého Města na Uherskohradišťsku položili asfalt a aktuálně (květen 2022) budují mosty.

Na této stavbě dálnice D55 Babice - Staré Město v úseku dlouhém 8,5 kilometru pokračují zemní práce. Součástí stavby je vybudování 18 mostů, 3 mimoúrovňových křižovatek a 2 protihlukových stěn v délce dvou kilometrů. První řidiči by tudy měli poprvé projet v roce 2024.

Čtěte také

Také v navazujícím úseku D55 Staré Město – Moravský Písek dělníci staví mosty – vrtají piloty a pracují na dálničním tělese. V lokalitě u Polešovic aktuálně dokončují archeologové mimořádně úspěšný průzkum. Díky velké četnosti nálezů právě u Polešovic muselo ŘSD termín dokončení prací prodloužit do konce června.

Podivejte se, v jaké fázi byly stavební práce na D55 mezi Babicemi a Starým Městem v dubnu 2022:

Dálnice D49 u Fryštáku na Zlínsku

V úseku mezi Hulínem na Kroměřížsku a Fryštákem na Zlínsku už koncem loňského roku začaly obnovené práce. Stavbaři tam skrývali ornici. V zimě v přibližně sedmnáct kilometrů dlouhém úseku plánované dálnice káceli stromy. Na to nyní navázaly práce na náspech a založení mostů.

Se zprovozněním dálnice počítá ŘSD koncem roku 2024.

Dálnice D49 má v budoucnu spojovat východní Moravu se západním Slovenskem. Silnice má začínat v Hulíně u odbočky z dálnice D1 a má vést přes Fryšták, Lípu, Pozděchov a Horní Lideč do slovenské Lysé pod Makytou, kde se bude napojovat na slovenskou rychlostní silnici R6.

autoři: Lukáš Veselý , Růžena Vorlová
Spustit audio

Související