Jak plýtvá Česko: Ročně vyhodíme milion tun jídla. Jak tomu zabránit?
Nedarujeme nic plesnivého, nic shnilého, popisují v supermarketu. Podle jakých kritérií potraviny vyřazují?
Víte, kolik potravin vyhodí Češi za rok? Je to skoro milion tun. Například supermarkety musí posledních pět let nabídnout už neprodejné, ale přitom jedlé zboží potravinovým bankám. Ty od covidové krize pozorují, že zájem lidí o jejich pomoc roste. A stoupá i množství darovaných potravin – hlavně pečiva, zeleniny a ovoce. Podle jakých kritérií supermarkety čerstvé potraviny vyřazují?
„Charita Přerov – bezdomovci, dvě bedny označené, bedna chleba, bedna sladké a slané, zbytek rybářům,“ ukazují manažerky Vendula Vaňková a Jana Mazalová.
Čtěte také
„Na kartotéce mám rozpis, který den komu co darujeme. V neděli chystáme do azylového domu,“ ukazuje na tři plastové bedýnky s nálepkou Armáda spásy, které jsou teď naplněné.
Zlomená mrkev
A jaká jsou kritéria rozdělování zeleniny? Která zelenina se daruje a která kompostuje? „Pro darování zelenina, kterou byste si sama třeba za zlevněnou cenu koupila. Nedarujeme nic plesnivého, nic shnilého. Proberu mrkev, tady tohle by tady nemělo být, je sice jenom zlomená, ale nesplňuje to standard, tak ji můžeme darovat.“
Martin Cigánek z přerovské Armády spásy to má jen pět minut cesty. „Tyto potraviny vezu přímo já do azylového domu, kde se to o rozdílech přímo maminkám. Mají svoje kuchyňky, kde si vaří samy,“ popisuje.
Související
-
Vzdělávací projekt Smart Food se zaměří na plýtvání jídlem. Testovat ho budou žáci na pražských ZŠ
Češi podle vědců ročně vyhodí přes 800 tisíc tun jídla. Vědci z Mendelovy univerzity dnes představili projekt s názvem Smart Food, který má zabránit plýtvání jídlem.
-
Brněnský projekt Nesnězeno chce omezit plýtvání jídlem. Zachraňuje přebytečné porce z restaurací
Zachránit přebytečné porce jídla, které by jinak skončily v popelnici. To je náplní brněnského projektu Nesnězeno
-
Polsko se chystá zavést zákon, který by omezil plýtvání jídlem. U nás už podobný platí
Polský Sejm schválil zákon, který má omezit plýtvání jídlem, píše o tom deník Rzeczpospolita.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.