Jak by mohla vypadat budoucnost královéhradeckých Gayerových kasáren? Podívejte se

6. červen 2019 10:38

V budově Muzea východních Čech v Hradci Králové v Gayerových kasárnách se uskutečnila veřejná debata na téma dalšího osudu celého areálu, tedy objektů Gayerových kasáren, Vrbenského kasáren a dále budovy tzn. kavalíru A, B a C, nově budovaného parkovacího domu a domů pěveckých sborů Boni Pueri a Jitro.

Vrbenského kasárna v Hradci Králové mají už představu o své budoucnosti. Opravit je chce kraj

Vrbenského kasárna v Hradci Králové mají už představu o své budoucnosti. Opravit je chce Královéhradecký kraj

Budoucnost Vrbenského kasáren v Hradci Králové je o něco jasnější. Po různých plánech, které většinou zkrachovaly, chce historický objekt opravit Královéhradecký kraj. Kasárna přitom patří městu. Podrobnosti k tématu má reportér Ondřej Vaňura.

Jednání se zúčastnili jak představitelé města, tak kraje a zainteresovaných organizací a institucí.

Gayerova a Vrbenského kasárna jsou objekty určené pro činnost muzea, které budou v budoucnu nákladem více než 750 milionů korun rekonstruovány investicí Královéhradeckého kraje za podpory prostředků EU.

Debata, kterou pořádal krajský úřad, měla za cíl prodiskutovat koncepci celého areálu, který by v budoucnu mohl fungovat jako synergický prostor pro veřejné aktivity kulturního a vzdělávacího rázu, samozřejmě při zachování stávajících provozoven služeb či s jejich rozvojem.

Nadhled možné budoucí podoby areálu Gayerových kasáren v Hradci Králové - vizuál

Ředitel Muzea východních Čech doc. Mgr. Petr Grulich, Ph.D. k tomu uvedl: „Areál Gayerových a Vrbenského kasáren s přilehlým parterem a budovami vnímáme jako celek. Jde o poslední místo v centru Hradce Králové, které lze komplexně utvářet a jedná se přitom o prostor celé čtvrti."

Gayerova kasárna v Hradci Králové

A ještě doplnil: „Přál bych si, aby areál plnil roli muzejního quartieru prostřednictvím naší činnosti, ale třeba i prostřednictvím nějakého dalšího například galerijního subjektu. Stejně tak aby sloužil obyvatelům města pro jejich další kulturní a společenské vyžití, ale i pro realizaci sdílených a komunitních služeb.“

Debata ukázala, že názory a záměry Královéhradeckého kraje včetně Muzea východních Čech v Hradci Králové a názory města Hradec Králové, které je vlastníkem ostatních částí areálu, jsou v některých ohledech rozdílné.

Předpokládáme, že debata bude i nadále pokračovat, a to na různých úrovních.

autor: baj | zdroj: Muzeum východních Čech v Hradci Králové
Spustit audio

Související