Jaguáří samici Yuně na podzim přivezou do zlínské zoo nového „parťáka“

10. červenec 2023 13:16

Zatím sama si ve zlínské zoologické zahradě užívá radovánky v bazénu s vodou jaguáří samice Yuna. Letos září k ní přibude nový samec.

Zlínská zoo otevřela v květnu 2022 novou expozici jihoamerických jaguárů. K chovu jihoamerických šelem se vrátila po dvaceti letech. Jaguar Trek, který má přes dva tisíce metrů čtverečních a jehož součástí je i prosklený bazén, si od počátku užíval černě zbarvený jaguáří samec Danny z Dánska a jeho nová žlutočerná partnerka Yuna z Německa.

Danny bohužel nečekaně uhynul na zauzlení střev a Yuna tak ve výběhu osiřela. Ne ale na dlouho. Už na podzim 2023 roku jí přivezou nového samce. Jak uvedl ředitel zahrady Roman Horský, samec bude o něco mladší a stejně jako u Dannyho doufá, že by šelmy mohly odchovat mládě. Nový samec bude opět černý a návštěvníci by ho měli vidět expozici letos v září.

Kvůli snadnějšímu ošetřování a kontrole zdravotního stavu podstupuje samice jaguára Yuna ve zlínské zoo takzvaný trénink pozitivní motivací. Chovatelka Ivana Jakšičová samici Yuně za správné sledování speciálního ukazovátka dává kousky masa. K výcviku se s mikrofonem i fotoaparátem dostal i reportér Českého rozhlasu Zlín Roman Verner.

Spustit audio

Související