Investor plánuje rozšířit současný CTPark u Srbic. K současným 7 halám mají přibýt další

12. srpen 2020 12:22

Nedaleko Srbic na Teplicku se zřejmě rozšíří současný CTPark. Vyplývá to z oznámení v databázi EIA ministerstva životního prostředí. K sedmi postaveným halám by tak měly přibýt další.

Celkem jde o čtyři nové haly, které mají mít celkovou rozlohu téměř 78 tisíc metrů čtverečních. Největší z hal má mít téměř 33 tisíc metrů čtverečních, nejmenší potom zhruba 9,5 tisíce metrů čtverečních.

Podle dokumentace pro posouzení vlivu na životní prostředí se mají v halách například vyrábět a kompletovat díly pro automobilový průmysl nebo také antény. V jedné z hal pak bude sklad spotřebního zboží.

Jak uvádí uveřejněná dokumentace, do nových hal má denně jezdit 120 těžkých nákladních, a také až 700 osobních aut. Takové množství dopravy se projeví hlavně na silnici I/13, na kterou je už teď areál napojený. Úpravu křižovatky s hlavním tahem na Teplice a Chlumec na Ústecku přitom investor podle dokumentace neplánuje.

Kvůli zvýšené dopravě se přitom na úpravy chystá například firma, která chce stavět haly v ústeckém Úžíně a u bývalého chabařovického letiště. V Úžíně i u dálničního sjezdu na 74. kilometru chce kvůli navýšení dopravy stavět kruhové objezdy.

V dokumentacích pro posouzení vlivu staveb na životní prostředí je často uváděným důvodem pro stavbu nových hal blízkost dálnice D8. Po dostavbě chybějícího úseku D8 v Českém středohoří se totiž investorům lépe zpřístupnila hlavní dopravní trasa Praha – Ústí nad Labem – Drážďany.

Vedle dostavby areálu u Srbic je v procesu posouzení vlivu na životní prostředí také tzv. PH Park u Malhostic na Teplicku. U tohoto záměru, kdy mají mít haly celkovou rozlohu zhruba 110 tisíc metrů čtverečních, se teď čeká na posudek. Teprve pak o něm krajský úřad rozhodne.

Plány na výstavbu přitom vzbudily v okolí nevoli – podle kritiků haly naruší krajinný ráz a prohloubí sucho. Firma se brání tím, že připomínky už do svých plánů zapracovala.

autor: Jan Bachorík
Spustit audio

Související