Ideál pro začínajícího včelaře? Tři včelstva a hřbitov za humny

12. květen 2021

Včelaření je krásný a také prospěšný koníček. Rozhodli jste se, že byste to se včelami chtěli zkusit? Než si včely pořídíte, je dobré si rozhodnutí řádně promyslet a připravit se na to, co váš čeká, než ochutnáte svůj první med.

„Jsou včelaři, kteří náhodně získají roj v krabici od bot a za tři roky mají 15 včelstev, která jim dělají radost. Pak jsou včelaři, kteří se na to připravují, koupí drahé úly, studují knihy, ale včely mají skoro každý rok nové, protože jim to nejde,“ říká zkušený včelař Marcel Gregor a dodává: „To nejvíc, co včelař potřebuje, je cit.“

Než začnete nakupovat

Je dobré si ověřit, že nejste alergičtí na včelí bodnutí. „Drtivá většina začínajících včelařů zjišťuje, že prvních pět žihadel jim nic moc nedělá. Ale pak, před osmým, desátým žihadlem začnou masivně otékat, jsou dýchaviční a to je bod, kdy si řeknou, že jsou alergičtí a nemůžou včelařit,“ popisuje Marcel Gregor velmi častou reakci na včelí bodnutí, která ale není alergií a po několika dalších žihadlech se vrátí do normálu.

Pardubický včelař přišel o 75 včelstev

Kam s úlem? Ideální je umístit ho do míst, kde nefouká vítr. „Včely nemají rády průvan a vítr. Zároveň je dobré, aby v letních měsících byly od 11 hodin ve stínu, pak by se úly přehřívaly. Dalším pravidlem je, aby česna úlů byla na východ, kde je slunce už od rána ohřívá a takzvaně vytahuje včely z úlu.“ Stanoviště se posuzují i podle snůšky. „Jiná bude u paneláku ve městě, jiná v hlubokém lese. Včelaři si celkem chválí stanoviště u hřbitovů, kde kvetou rostliny skoro celý rok, tam jsou velice dobré snůšky.“

Povinnosti včelaře

Ani při včelaření se nevyhneme některým nezbytnostem. Když najdete místo, kam úly umístíte, měli byste to oznámit. „Stanoviště se musí přihlásit na evidenci, stejně jako se musí do evidence přihlásit samotný chovatel. To je povinnost. Pak jsou tu zákonná pravidla, jak včely převážet, kdy a kam je převážet. Doporučuji navštívit stránky Českého svazu včelařů www.vcelarstvi.cz, kde najdete vše, co je třeba vědět. Je tam i postup, jak se stát včelařem,“ radí Marcel Gregor.

Nezbytné pomůcky

V první řadě je potřeba zajistit si úly. „Spousta včelařů dělá chybu, že si sežene úly staré, ty mohou být zdrojem nemocí. Použité rámečky nebo plástve je přímo zakázané používat. Pak je dobré koupit základní pomůcky jako dýmák, rozpěrák, nějaký rojáček, mezistěny do úlů a osobní ochranné pomůcky. Minimálně kuklu, nebo včelařský klobouk,“ radí Marcel Gregor.

Včelí med (ilustr. obr.)

A kdo zatouží po výrobě medu, měl by pořídit také medomet. Jak se s ním pracuje, můžete zjistit jednoduše na internetu a podle Marcela Gregora nejde o nic složitého.

Kdy začít

Kromě zimních měsíců se dají včely pořídit kdykoliv. „Pro začínajícího včelaře je lepší pořídit si včely na jaře, protože je s nimi nejméně práce. Ale v této době jsou včely také nejdražší a hůře se shání.“ Běžnější je získat roj, ten už je schopen přinést i nějaký med. Pak se dají koupit oddělky, s nimi už je ale trochu víc práce.

Jedno je málo

Pro začínajícího včelaře je ideální pořídit pro začátek asi tři včelstva. „Jedno je málo. Tam vzniká určitý tlak včelaře, aby o něj nepřišel, pečovat o něj nad rámec toho, co je potřeba. To není úplně dobře.“ Včely totiž potřebují i klid.

Spustit audio

Související