I záchrana jednoho života má smysl. Učitelé zdravotnické školy v Trutnově a antigenní testy na covid

23. únor 2021 09:48

Další mobilní tým na antigenní testování na covid-19 plánuje do terénu vyslat střední zdravotnická škola v Trutnově. Její učitelé už ve školní sanitce po trutnovském okrese jezdí od minulého týdne, kdy udělali 600 testů. Teď by měla přibýt další odběrová skupina. 

Pedagogové zajišťují při testech administrativu a proto museli absolvovat školení.

Čtěte také

„Tak já to vezmu od začátku. Pustíte si dovnitř pacienty."
V jedné z učeben trutnovské zdravotnické školy stojí u notebooku skupina učitelů. Zkouší si třeba to, jaké je to do systému zakládat nové odběry.

Pomáhat při antigenním testování chce zhruba polovina zdejších kantorů. Jedním z nich je angličtinář Tomáš Dytrych.
„Myslím si, že to nebude těžké. Člověk si to párkrát vyzkouší a pak už to bude v pohodě."

„Tým má vždy tři členy. Jednak zdravotní sestru, která provádí samotné odběry a vyhodnocuje výsledky. A pak jsou tam další dva, většinou učitelé všeobecných lékařských předmětů, kteří dělají administrativu. Což představuje zadávání žádanek do systému a potom vypisování výsledků testů."

Učitelé se školí takzvaně za pochodu, přichází sem dobrovolníci, kteří pak opravdu podstupují antigenní test. Tedy výtěr z nosu.

Jak školní testovací tým vznikl vysvětluje ředitel trutnovské zdravotnické školy Roman Hásek.
„Je to o tom, že trutnovská nemocnice je naše významná partnerská organizace. A pan ředitel nás oslovil, jestli bychom mobilní týmy, které už existovaly, nedoplnili personálně, zkrátka nevypomohli."

Čtěte také

„Nakonec to dopadlo tak, protože máme i odborné učitelky, to jsou sestry schopné odebírat biologický materiál, tak jsme navrhli, že sami postavíme autonomní mobilní týmy."

Učitelé jezdí testovat do obcí na Trutnovsku, nebo i firem. Druhý testovací tým bude vyrážet většinou odpoledne, až skončí distanční výuka.

„Máme vlastní cvičnou sanitku, jako prezentační. Tak ta jezdí s tím naším týmem. Když budou dva týmy, tak máme i druhé služební auto, které využijeme. Když se nám podaří odhalit pozitivního člověka, který je navíc bez příznaků, tak to je potencionální přenašeč. A může to přenést na někoho, kdo to potom zdravotně odnese. Pokud bychom zachránili jednoho takového člověka, tak je to dobře a má to smysl," dodává ředitel střední zdravotnické školy v Trutnově Roman Hásek.

Podle jeho odhadů zvládnou dva odběrové týmy udělat až 900 antigenních testů na covid týdně.

autoři: Ondřej Vaňura , baj
Spustit audio

Související