Hučí, zvoní, píská vám v uších? Zkuste šťávu z netřesku nebo ušní napářku z bobkového listu

16. prosinec 2022

Kdo z nás by si přál, aby mu v noci začalo zvonit nebo pískat v uších. Jsou lidé, kteří bohužel tento problém mají. Někteří se potýkají se zvuky připomínající hučení lednice nebo vrnění počítače. Příčin může být víc a léčba je složitá.

Tyto zvuky, které nikdo jiný neslyší, se objevují často v noci a mohou způsobovat psychické problémy. Bylinkářka Radka Svatošová se zaměřila na alternativní možnosti zmírnění potíží, kterým se odborně říká tinnitus.

Na tinnitus rozmarýn nebo jinan

„Tinnitus patří mezi potíže, kde může zabrat přírodní terapie. Máme dobrou zkušenost s rozmarýnem lékařským. Ten pomáhá i lidem s vysokým krevním tlakem. Pravidelné užívání rozmarýnového čaje může vést ke zmírnění nepříjemných zvuků v uších. Působí i proti závratím a nevolnostem,“ popisuje účinky rozmarýnu Radka Svatošová a přidává další rostlinu, se kterou má dobré zkušenosti:

Čtěte také

„Je to překvapivě obyčejný netřesk. Netřesk střešní si utrhněte na zahradě a kousek si doma vložte do lisu na česnek a prolisujte. Čerstvou šťávu si kápněte na vatu nebo přímo do ucha.   

Vyzkoušet můžete i starý německý recept s kysaným bílým zelím. Nakápněte třikrát denně do ucha čerstvou šťávu z bílého zelí a trochu oslaďte medem. Šťávu jednoduše  získáte protlačením zelí v lisu na česnek.   

Zmírnit ušní potíže může i ginkgo biloba, česky jinan dvoulaločný. Může zafungovat u lidí, kteří mají omezené prokrvení oblasti ucha.

Ušní napářka z vavřínových listů

Bobkový list patří mezi nejznámější koření a vavřín vznešený je jméno stromu, na kterém roste. A právě nálev z bobkového listu může také zmírnit pískání či hučení v uších. Jak si takový nálev vyrobit? Bylinkářka Radka Svatošová doporučuje pět bobkových listů nalámat a spařit ve dvou decilitrech vody a mírně vařit asi čtyřicet minut. Pomocí trychtýře pak nalít lžíci zchladlého odvaru do uší a nechat působit asi čtvrt hodiny. Opakovat po třiceti dnech.

A jak na ušní napářku?

Několik vavřínových listů zalijte půl litrem vroucí vody, povařte a nechte deset minut louhovat v zakryté nádobě. Následně se nad horký hrnec nakloňte a vavřínovou páru si zaveďte do ucha pomocí kornoutu připraveného z tužšího papíru. Zkuste vydržet alespoň patnáct minut.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.