Holešovské výsadkáře, kteří se postavili v srpnu 1968 okupantům, ocenil předseda Senátu. Je to první uznání

Výsadkáře z holešovského pluku, kteří odmítli po srpnového okupaci 1968 vpustit sovětskou armádu do svých kasáren, dnes ocenil předseda Senátu Jaroslav Kubera (ODS).

Kubera jim udělil pamětní list Senátu. Podle zástupců výsadkářů je to poprvé, co se jim dostalo podobného uznání. Akce se v Senátu konala při příležitosti 50. výročí okupace Československa vojsky Varšavské smlouvy. Podle výsadkářů tehdejší události doprovázely dramatické okamžiky.

Vojáci 7. výsadkového pluku zvláštního určení byly elitním útvarem československé armády. Když 21. srpna překročily armády Varšavské smlouvy československé hranice a následně dorazily s tanky do Holešova, výsadkáři se jim vzepřeli a odmítli je vpustit do areálu kasáren. Navíc vyslali ozbrojené hlídky na ochranu úřadů ve městě a část jednotky se přesunula do terénu.

21. srpen, pět hodin ráno. Elitní výsadkáře v Holešově obklíčily okupační tanky, dovnitř kasáren se nedostaly

Okupační vojska před kasárnama v Holešově

21. srpen 1968. Okolo páté hodiny ranní přijíždí ke kasárnám v Holešově na Kroměřížsku desítky sovětských tanků.

Mezi výsadkáři byl Pavel Chmelík, který se pouze čtyři dny před okupací oženil. Do kasáren byl povolán ihned po vstupu okupantů do Československa. "V té době jsem měl za sebou už osm let výcviku specialisty pro boj z blízka a další specializace a uměl jsem rusky," řekl ČTK. Za úkol proto dostal držet službu na bráně.

Z blízka tak mohl sledovat vyjednávání velení sovětských a československých jednotek. "Sovět trval na tom, že chce být uvnitř kasáren, naši samozřejmě řekli, že za žádných okolností ne," poznamenal. Debata byla podle něj vzrušená.

Kubera chování výsadkářů ocenil. Řekl jim, že pokud by si sovětské jednotky zavolaly posily, vše by skončilo špatně. Když ale podle něj lidé ukážou sílu, tak to může dopadnout tak, že se silnější otočí a odejde.

Podle vojenského historika a ředitele odboru pro válečné veterány ministerstva obrany Eduarda Stehlíka se odpor proti okupantům projevil i v jiných jednotkách armády, které se snažily například zamezit přistávání okupačních letadel nebo neumožnily vstup do kasáren. "Těch případů byly desítky," řekl ČTK. V případě holešovských výsadkářů ocenil, že šlo o odpor celé jednotky, která byla ukázněná, ctící hierarchii a rozkazy.

Dnešní akce se konala ve spolupráci s Evropským centrem armádního generála Karla Janouška.

zdroj: ČTK
Spustit audio

Související