Hejtman věří, že vstup do EU pomůže rozvoji turistiky v kraji

12. červen 2003

Jihočeský kraj podle hejtmana Jana Zahradníka (ODS) již do jisté míry v podmínkách Evropské unie žije. Vstupem do EU se proto pro kraj příliš nezmění. "Řádově několik stovek Jihočechů pracuje v Rakousku nebo Německu a přes 50 procent firem s více než 25 zaměstnanci a sídlem v jižních Čechách má zahraniční kapitál. Takže lidé už se v podmínkách EU učí žít," řekl ČTK jihočeský hejtman.

Možnosti kraje po vstupu do unie vidí Zahradník především v dalším rozvoji turistiky. Na jih Čech, který nabízí množství historických památek a neporušenou přírodu, zatím přijíždějí hlavně návštěvníci ze sousedních zemí. Cílem je proto přilákat nejen turisty z Rakouska a Německa, ale i z jiných států. To se daří například v Českém Krumlově, který je tradičním turistickým cílem. "Chceme kraj prezentovat jako místo pro trávení volného času, ale nejen to. Byl bych rád, kdyby se kraj začal představovat také jako místo, kde je dobré bydlet. Dnes stačí elektřina a kapacitní přípojka k internetu a člověk na Šumavě může pracovat třeba pro firmu v Paříži," uvedl Zahradník. Dodal, že do určité doby bude výhodou kraje, že je v něm levněji. Za největší problém kraje pokládá jihočeský hejtman dopravní infrastrukturu, do které by měly směřovat prostředky z fondů EU. "Velikým minusem je neexistence dálnice a železniční spojení, které je ještě po Gerstnerově trati," upozornil Zahradník. Kraj také navrhl vytvoření eurokoridoru Sever-Jih. Ten by měl sdružit regiony od Baltského a Severního moře po Jaderské a Středozemní moře, které v centrálním prostoru Evropy vytvářejí nejkratší osu sever - jih. Zahrnoval by silniční, vodní, železniční, leteckou i informační komunikační trasu.

Za možnou formu rozvoje turistického ruchu označil Zahradník takzvané veřejno-soukromé partnerství. "Například zimní středisko ve vojenském prostoru Boletice je ideálním modelovým projektem veřejno-soukromého partnerství. Soukromý subjekt projekt připraví, shání peníze a veřejná složka, kraj, hledá možnosti, jak to realizovat," poznamenal hejtman.

autor: čro čb | zdroj: ČTK
Spustit audio