Hejtman Půta opět před soudem. Kauza se bude projednávat s novou přísedící

4. prosinec 2018 08:14

U krajského soudu v Liberci by dnes 4. prosince mělo začít projednávání údajné korupční kauzy, v níž je jedním z obžalovaných i hejtman Libereckého kraje Martin Půta ze Starostů pro Liberecký kraj.

Soud projedná případ týkající se evropských dotací na projekty, které připravila liberecká obecně prospěšná společnost Geotermální energie pro občany. Finance měly jít na rekonstrukci kostela svaté Máří Magdalény v Liberci a na projekt oddychové zóny Perštýn.

Krajský hejtman přitom figuruje jen v prvním zmíněném projektu. Podle policie přijal v souvislosti s rekonstrukcí kostela statisícový úplatek. Chtěl tak údajně dosáhnout toho, aby projekt získal evropskou dotaci z regionálního operačního programu Severovýchod. Žádné evropské peníze ale vyplaceny nebyly. Vyplatit je měli úředníci až po celkové kontrole. Hejtman všechna obvinění už dříve odmítl.

Poškozování finančních zájmů EU

V případu je obžalováno dalších dvanáct lidí a zástupci čtyř firem. Mimo organizace GEPO jde také Metrostav, společnost Developer CZ a Gallos. „Popis skutků čítá řádově přes třicet stran,“ říká státní zástupce Radim Kadlček a pokračuje: „Jedná se o zločiny sjednání výhody při zadání veřejné zakázky, o zločin poškozování finančních zájmů Evropské unie a primárně jde o vylákání evropské dotace.“

S dobrými sousedy se musí jednat i o problémech, říká hejtman Martin Půta

Martin Půta, hejtman Libereckého kraje

„Vážím si dobrých sousedských vztahů s Polskem, ale to neznamená, že když máme nějaký problém, že se o něm nemá hovořit,“ říká hejtman Libereckého kraje Martin Půta z hnutí Starostové a nezávislí.

Obrátili se na Vrchní soud

U Krajského soudu v Liberci se změní přísedící v soudním senátu. Sami Půtovi obhájci totiž podali v září námitku na podjatost. Z pozice soudní přísedící odešla Zdeňka Hronová, manželka Půtova spolustraníka ze Starostů pro Liberecký kraj Michala Hrona. Ten před čtyřmi lety v Liberci kandidoval na primátora města. Soud původně námitku na podjatost odmítl jako neodůvodněnou, právníci ale podali stížnost k Vrchnímu soudu. Ten stížnosti vyhověl.

autor: Jan Charvát
Spustit audio

Související