Frekventovaná hradecká křižovatka Fortna se po více než osmi měsících vrací do plného provozu

16. prosinec 2022 09:53

Frekventovaná křižovatka, která řidičům ještě na jaře často pletla hlavu a působila dopravní komplikace, se proměnila na kruhový objezd. Zatím ji testovaly autobusy a trolejbusy hromadné dopravy, ode dneška bude opět dostupná i pro řidiče automobilů a cyklisty. 

Přímo na místě aktuální informace zjišťoval reportér Tomáš Lörincz.

Čtěte také

Na úvod bych řekl, že ještě zatím úplně všem dostupná křižovatka Fortna není, protože tady vidím stále ještě zákazové značky. Oficiální otevření křižovatky nastane nejspíše až dnes odpoledne. Ale dá se říct, že řidiči už to vzali tak, že Fortna je již otevřená. Dokonce teď kolem mne projel i jeden člověk na kole. Což by asi nebylo na pokutu, ale spíš na medaili za hrdinství v dnešním počasí.

Každopádně křižovatka je již připravena, ale zatím se jí ještě oficiálně projíždět nedá. Odpoledne to však už jistě možné bude.

V uplynulých měsících, tedy po dobu oprav, byly problémy v okolí stavby také s parkováním. Vrací se dnes parkování do běžné situace?

Čtěte také

Mělo by. Situace se výrazně zjednoduší, protože bude možné projet z obou směrů k malé hale u zimního stadionu. Parkovat u Fortny dosud šlo buď před hlavním vchodem ČPP arény nebo v přilehlém parkovacím domě, případně ještě před zákazovou značkou z obou stran křižovatky. Ale nebylo to úplně optimální.

Teď by se měla situace vrátit do té podoby, na jakou byli řidiči před rekonstrukcí křižovatky zvyklí.

Oprava jedné křižovatky v Hradci Králové skončila, v příštím roce se chystá další. Město se konečně pustí do proměny frekventované křižovatky Mileta. Víme o tom něco víc?

Čtěte také

Podle primátorky Pavlíny Springerové z HDK by město mělo mít do konce roku hotovou veškerou administrativu, potřebná povolení by měla nabýt právní moci a s největší pravděpodobností na jaře příštího roku se začne stavět. Hlavním investorem je ŘSD, které má připravených 200 miliónů korun, 100 miliónů zaplatí magistrát a zbytek Královéhradecký kraj.

V rozpočtu má město na příští rok 20 miliónů. Město počítá s tím, že rozsáhlé opravy na okruhu mohou způsobit dopravní komplikace. Primátorka ale věří, že když v Praze zvládli za provozu opravit Barrandovský most, tak Hradec zvládne i takto opravit Miletu. A že ta situace nebude úplně fatální.

autoři: Tomáš Lörincz , baj
Spustit audio

Související