Filmový klub v Telči začal s dokumenty. Lidé se ale mohou těšit i na hrané filmy

Do Telče se vrátilo kino. Zatím sice jen ve formě filmového klubu, ale místní po několika letech, co skončilo promítání v budově orlovny, nemusejí jezdit do okolních měst.

Klub zve diváky každý pátek večer.

Filmový klub v Telči založil student FAMU David Dittrich. Je to rodák z Kamenné na Jihlavsku. „První myšlenka vzešla z festivalu Prázdniny v Telči,“ říká. Letní promítání se tehdy líbilo řediteli univerzitního centra a s Davidem se dohodli, že by bylo dobré ho v Telči zavést natrvalo.

Klub zahájil provoz na začátku února 2019 v prostorách knihovny Univerzitního centra Telč.

Po dokumentech připravuje klub i hrané filmy

První měsíc promítání byl ve znamení dokumentárního filmu. „Vybrali jsme filmy ze serveru Promítej i ty, kde si každý může vybrat film, a pustit si ho kdekoli, kdykoli,“ vysvětluje David Dittrich. V dalším měsíci už by chtěl promítnout i hrané filmy. I dokumentární filmy ale už od začátku přilákaly diváky. Zřejmě i proto, že v Telči už nějaký čas kino není. „Od mládí jsem chodil do filmového klubu,“ říká jeden z prvních návštěvníků Dušan Bako. Jeho manželka prozrazuje, že má ráda historické filmy. „Já jsem náročný divák. Moji favoriti jsou v zahraničí Kurosawa a v českých vodách Sedláček,“ říká Naďa Rezková.

Po skončení filmu se v klubu rozpoutala živá debata

Po zhlédnutí souboru několika krátkých dokumentárních filmů na téma extremizmus začala živá debata. Právě to je hlavní specifikum filmového klubu. Chodí do něj lidé, kteří mají rádi film, rádi si o něm zjišťují informace a rádi o něm debatují.  

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.