Evropské nařízení o ochraně osobních údajů začne platit v květnu. Obce se připravují na změny

16. únor 2018

Nové skříňky se zámky má ve své pracovně starosta Velkého Týnce. Bude do nich zamykat dokumenty s citlivými údaji. Kvůli evropskému nařízení o ochraně osobních údajů musí některé obce a města vynaložit na jejich zabezpečení desítky tisíc korun. Takzvané GDPR začne platit 25. května. Za jeho porušení hrozí pokuta až 20 milionů eur. Vesnice v Olomouckém kraji většinou spoléhají na vlastní síly, města raději najímají specializované agentury.

Tři zdi v kanceláři lidoveckého starosty Velkého Týnce Petra Hanušky lemují dřevěné skříně se zámky. Starosta je pořídil nedávno a postupně do nich přesouvá kvůli nařízení o ochraně osobních údajů dokumenty s citlivými informacemi.

„Děláme to opravdu z gruntu. V každé pracovně zjišťujeme, kde máme uloženy všechny tyto údaje, jakým způsobem jsou uloženy. Kde to nebylo zabezpečeno tak, aby se k tomu nepovolaná osoba nemohla dostat, tam to zabezpečujeme. Budou pověřené osoby, které do těch skříní budou mít přístup,“ říká Hanuška.

Některé obce využívají agenturní služby

Obec zabezpečuje i počítačový systém. Nařízení bere vážně hlavně kvůli možným pokutám v řádu stovek milionů korun. Nejdřív zastupitelé uvažovali o specializované agentuře. Ta by si ale ročně účtovala kolem 150 tisíc korun. Tuhle variantu zvolili v Kojetíně, kde jim to umožňuje vyšší rozpočet.

„Bude zajišťovat celou tuto agendu včetně pověřence, a to nejen pro městský úřad, ale i všechny jeho příspěvkové organizace města včetně firmy, kterou máme ve stoprocentním vlastnictví,“ vysvětluje nezávislý starosta Kojetína Jiří Šírek.

Některé menší obce třeba z mikroregionu Kostelecko zvažují, že na agendu najmou společného zaměstnance. Samotný Olomoucký kraj změny zasáhnou stejně jako nejmenší vesnice, říká jeho mluvčí Eva Knajblová: „Podobně jako všechny ostatní kraje v České republice, nemá v oblasti ochrany osobních údajů postavení metodického či přímo dozorového orgánu pro obce. Krajský úřad ale vytvoří příklady dobré praxe, které bude prezentovat na konferenci samospráv Olomouckého kraje 22. března.“

Prozatím odkazuje hejtmanství obce, které tápou, na Úřad pro ochranu osobních údajů a na ministerstvo vnitra.

autor: ahe
Spustit audio