Eurovolby skončily v Česku porážkou sociální demokracie

14. červen 2004

Propad vládnoucí sociální demokracie a výrazný úspěch opoziční ODS, takový je výsledek eurovoleb v Česku. Zatímco občanští demokraté získali 30 procent voličských hlasů a 9 křesel, ČSSD skončila až pátá a získala jen mandáty dva. Občanští demokraté už vyzvali vládu, aby kvůli neúspěchu v eurovolbách požádala Poslaneckou sněmovnu o vyslovení důvěry. Jak upozornil předseda ODS Mirek Topolánek, neudělá-li to, vyvolá hlasování o důvěře současnému kabinetu jeho strana sama. Konečné výsledky voleb najdete zde.

ODS má největší důvod k oslavám. 9 křesel, které jí v eurovolbách přisoudili čeští voliči, označil šéf nejsilnější opoziční strany Mirek Topolánek za velký úspěch. "Já bych řekl, že to je od roku 1992 nejlepší výsledek, co jsme zaznamenali, a to v soupeření 31 subjektů, takže spoustu těch hlasů šlo mimo. My jsme absolutně spokojeni."

Podle občanských demokratů naopak vládní koalice ve volbách do Evropského parlamentu propadla, a měla by proto přehodnotit svůj záměr setrvat v současné sestavě do řádných voleb v roce 2006. ODS proto bude na koaliční strany ve sněmovně vyvíjet soustavný tlak.

Velký úspěch zaznamenali v těchto volbách komunisté: 20procentní hranici překročili poprvé od roku 1989. Jejich lídr Miroslav Randsdorf navíc dostal od voličů absolutně nejvíc preferenčních hlasů: přes 142 tisíc.

V sociální demokracii to vře. Strana hledá viníky prohry ČSSD. Premiér a předseda strany Vladimír Špidla Radiožárnálu potvrdil, že svolá ústřední výkonný výbor a chce, aby mu vyslovil důvěru. "Já na Ústředním výkonném výboru chci vést politickou debatu o možných alternativách, o důvěře k politické koncepci a ta samozřejmě je spjata i s důvěrou osobní." Ústřední výkonný výbor by se měl sejít podle Vladimíra Špidly příští měsíc.

Debakl Unie svobody ve volbách do Evropského parlamentu může znamenat změnu ve vedení této strany. Její předseda Petr Mareš už před volbami avizoval, že v případě neúspěchu nabídne předsednictvu Unie svou rezignaci. "V 11 hodin se sejde předsednictvo Unie svobody. Tam tento můj návrh projednáme a předpokládám, že ve 2 hodiny bude tisková konference. Tam bychom měli oznámit naše rozhodnutí."

Se ziskem 9 a půl procenta hlasů jsou spokojeni lidovci. Jejich předseda Miroslav Kalousek to považuje za úspěch, a odmítá názor, že propad koaličních partnerů je debaklem celé koalice. "Já odmítám ten výsledek chápat jako výsledek koalice. Koalice nekandidovala na jedné kandidátce. Koaliční strany byly navzájem soupeři."

Sdružení nezávislých kandidátů - Evropští demokraté získalo ve volbách do Evropského parlamentu téměř 11 procent hlasů. Stali se tak třetím nejúspěšnějším politickým uskupením v těchto volbách. Předseda Evropských demokratů Jan Kasl nicméně očekával lepší výsledek. "Já jsem čekal dvouciferný výsledek, přiznám, že jsem si tiše přál 12 procent. Ale i to je úžasný výsledek."

Lidé se ale do volebních místností příliš nehrnuli. Konečná účast v historicky prvních eurovolbách v Česku je totiž něco málo přes 28 procent. Třicet procent hlasů získala ODS, druzí komunisté mají o 10 procent méně. Neparlamentní koalice SNK-ED si hlavně díky hlasům v Praze polepšila na 11 procent. Nejúspěšnější vládní stranou je KDU-ČSL, která oslovila skoro 10 procent voličů. Sociální demokraté se musejí spokojit s necelými 9 procenty a Nezávislí, kteří se jako poslední z politických stran a hnutí dostanou do Evropského parlamentu, mají podporu 8 procent českých voličů.

autoři: ark , duv , mri , pad , lew , jač
Spustit audio