Dušan Holý devadesátiletý: O lásce k lidové písni a jejím interpretům

3. říjen 2023

V dubnu tohoto roku oslavil své devadesáté narozeniny prof. Dušan Holý. Etnomuzikolog, který dokázal spojit svědomitost erudovaného vědce s pravostí a zemitostí lidového zpěváka, opřeného o tradici rodné obce i regionu. Připravila Marie Hvozdecká.

Dušan Holý je rodák z Hrubé Vrbky. V mnoha podobných medailoncích bývá údaj o rodišti jen prostým oznámením, které čtenář bez přemýšlení přejde. V tomto případě jde o zcela zásadní informaci. Místo narození totiž určilo životní dráhu tohoto významného českého etnomuzikologa a lidového zpěváka. Hrubá Vrbka je jednou z devíti obcí, které na úpatí Bílých Karpat tvoří region zvaný Horňácko. Lidová kultura tohoto kraje učarovala takovým velikánům jako Leoš Janáček, Vítězslav Novák nebo Auguste Rodin. Hoden obdivu je nejen hudební folklor, kroje a zvyky, ale hlavně lidé samotní. Vždyť právě lidé způsobili, že se vydal na pěveckou i vědeckou dráhu a právě lidé jsou stěžejním bodem jeho výzkumu.

Dušan Holý a BROLN na MFF ve Strážnici v roce 2015

V pořadu zazní rozhovory s několika jeho souputníky a žáky, kteří přispěli svými osobními vzpomínkami a zároveň popřáli profesoru Holému k jeho devadesátým narozeninám: Věra Kovářů, Martin Hrbáč, Miloš Štědroň, Klára Císaríková, Břetislav Rychlík, Jiří Plocek a Petr Mička. Uslyšíte písně lidové v interpretaci Dušana Holého i dalších horňáckých zpěváků, záznam z jeho výzkumu, ale také kompozice, jejichž vznik byl jeho výzkumem inspirován.

Miloš Štědroň: „Dušane, poznal jsem jen velmi málo takových lidí, jako jsi ty. Spojuješ akribii vysoce erudovaného vědce s dobrotou, pravostí a zemitostí umělce, lidového zpěváka, opřeného o sílu rodného regionu. A protože dnes už je tak často díky šíření informací regionální rázem univerzálním a tedy světovým, je toto spojení v tvém případě něčím mimořádným a nepřehlédnutelným.”

Spustit audio