Ilja Hurník & Jan Klusák: Kouzelníci hudební popularizace. Výběr toho nejlepšího z kuloárových rozhovorů z let 2000−2005

16. duben 2024

Zprostředkovat rozhlasovému posluchači zážitek jako na typickém koncertě klasické hudby. Koncertě s tradiční stavbou programu, pauzou pro kuloárové rozhovory a úvodním slovem, které nahradí výklad v tištěném programu. To si ve svých pořadech, které se v rámci vltavské programové řady Akademie vysílaly v letech 2000 až 2007, předsevzal Ilja Hurník. Pravidelným hostem improvizovaných přestávek se mu stal skladatelský kolega Jan Klusák.

My se v dnešní Akademii vrátíme do let 2000 až 2005 a ze zmíněných pořadů vybereme pět přestávkových rozhovorů, které proložíme kratšími hudebními ukázkami. Ve dvou případech zazní kompozice ve svém celku: Symfonická báseň De profundis Vítězslava Nováka (Státní filharmonie Brno řídí Jaroslav Vogel) a Klusákovy Variace na téma Gustava Mahlera (Českou filharmonii řídí Karel Ančerl).

Jan Klusák

Pořad dále doprovodí výňatky z těchto děl: R. M. Glier: Koncert pro koloraturní soprán a orchestr, Albert Roussel: Symfonie č. 3 g moll, J. S. Bach: Braniborský koncert č. 3 G dur a Leoš Janáček: Glagolská mše. Výběr z archivních pořadů uvádíme u příležitosti 90. narozenin, které Jan Klusák slaví 18. dubna 1934.

A na jaká témata se z úst dvou virtuózních hudebních popularizátorů můžeme těšit? Tak třeba: různé typy skladatelů; překračování vs. přeskakování hranic; impresionismus; jak vzniká repertoár; hudebnická závist; hudba duchovní a „správná“ deklamace; nebo pochopitelně hudba Jana Klusáka.

Spustit audio

Související