Dům v centru Kvildy je na prodej. Obec se obává, že tu vznikne další penzion

12. březen 2017

Správa Národního parku Šumava prodává poslední z objektů bývalé roty pohraniční stráže v Kvildě. Bývalou ubytovnu vojáků převzala od ministerstva vnitra v roce 2008 s plánem přestavět ji na restauraci s muzeem zaniklých obcí. Chybí ale peníze, a proto se domu zbaví. Vedení obce Kvilda to považuje za podraz.

„Důvodem bylo především to, že Správa parku nemá prioritně podnikat v pohostinství, ale naopak má být tady právě pro ochranu přírody,“ argumentuje mluvčí Správy Národního parku Šumava Jan Dvořák, proč nové vedení v roce 2014 myšlenku opustilo.

„Druhou věcí bylo to, že by to bylo nefér vůči soukromým podnikatelům, kteří budují ubytovací a stravovací zařízení dlouhá léta. My bychom jim teď pokřivili to jejich podnikatelské prostředí. Nakonec tedy padla volba na to, abychom tuto budovu prodali,“ dodává.

Správa šumavského parku si nechala zpracovat nový znalecký posudek na nemovitost se třemi nadzemními podlažími. „Nejnižší možná cena, za kterou bychom to prodali, je dva miliony sto tisíc korun. Hlavním kritériem bude nabídnutá cena. Nejvyšší získává tento objet s tím, že i obec Kvilda má možnost dát svoji nabídku,“ říká Jan Dvořák.

Starosta Kvildy Václav Vostradovský účast ve výběrovém řízení odmítá. „Bylo by to jenom o tom, že bychom pak usilovali nějak dotačně o zbourání tohoto objektu. Já si opravdu myslím, že tak jak se bouraly ostatní budovy v rámci roty, měla se zbourat i tato, aby si člověk, který přijede do centra národního parku, tady opravdu tak připadal,“ komentuje.

Jenže zchátralá ubytovna pohraničníků z roku 1960 stojí v centru Kvildy dál a vyhrocuje vztahy mezi obcí a správou parku. Mluvčí Jan Dvořák připomíná, že kvildští zastupitelé dostali nabídku na směnu budovy za pozemky. „Za budovu, která je de facto na zbourání bychom museli vydat veškerý svůj majetek, což je přes osmdesát hektarů lesů, luk i slatí. Kdybych na to kývl, musel bych okamžitě čekat žalobu na sebe, protože já se na rozdíl od správy parku musím chovat jako dobrý hospodář,“ reaguje Václav Vostradovský.

Řádní hospodáři jsou ve vedení správy šumavského parku, oponuje Jan Dvořák. „Pochopitelně, že obci se to asi nelíbí, ale my jako řádní hospodáři nemůžeme jednat jinak. Jestliže o ten objekt je v této chvíli zájem, nebylo by správné ho zdemolovat,“ říká.

Starosta Kvildy se obává, že nový vlastník přestaví objekt na další apartmánový dům. „Čtyři volební období jsme neprodali jedinou stavební parcelu. Pokud se tady objevil zájemce, který chtěl stavět větší bytový dům, tak jsme sáhli po stavební uzávěře, aby právě v tomto prostoru žádné penziony, hotely a bytové domy nevznikly. Správě parku je to ale jedno,“ zdůrazňuje.

Výběrová komise šumavského parku podle Jana Dvořáka záměry zájemců o budovu zkoumat nebude.

autor: Václav Malina
Spustit audio