Dopravu v Plzni omezí v létě hlavně opravy tramvajových tratí a povrchů silnic

19. duben 2024 15:50

Rozkopané ulice, výluky tramvají. Nutné rekonstrukce komunikací omezí na konci jara a v létě dopravu v Plzni. Pokračovat budou opravy trati v Koterovské ulici a rekonstrukce Červenohrádecké ulice. A k tomu se přidají i nové akce.

Mapa tramvajových linek v souvislosti s opravou ve Zbrojnické

Nejrozsáhlejší bude oprava tramvajového kolejiště mezi náměstím Republiky a Zbrojnickou. Práce zaberou přes pět měsíců, začnou v květnu a skončí 1. listopadu. Dojde k výměně celé konstrukce trati, budou se měnit vodovody, kanalizace, rozvody plynu a veřejného osvětlení a proběhnou úpravy na historickém podzemí.

Od uzavření Zbrojnické ulice povede trasa tramvaje č. 2 od zastávky Radnice Slovany přes Světovar, náměstí M. Horákové a dále po standardní trase linky číslo 1 až do provizorní zastávky v Solní. Nově bude zavedena linka ½ v úseku Skvrňany – Bolevec. Linka číslo 4 zůstane beze změn.

Právě rekonstrukce Zbrojnické ulice nejvíc zasáhne do veřejné dopravy v Plzni – jak uvádí Miroslav Macháň, provozní ředitel Plzeňských městských dopravních podniků. Ten doporučuje využívat ve špičkových hodinách raději trolejbusy.

Výměna povrchu čeká i silnice v Plaské a Lidické ulici. Letos se opraví pruh ve směru z centra na Třemošnou, příští rok ten opačný. Půjde hlavně o výměnu vozovkového souvrství s lokálními sanacemi. V příštím roce se v opačném směru přidá ještě výměna inženýrských sítí. Během letních prázdnin se bude opravovat i Klatovská třída v úseku od synagogy na křižovatku se Sukovou ulicí.

Na podzim začne přestavba okružní křižovatky Domažlická–Folmavská u Makra za zhruba čtvrt miliardy korun. Do budoucna by se z ní měla stát takzvaná „turbo okružní křižovatka“, kdy bude záležet na tom, kterým jízdním pruhem vozidlo do křižovatky najede – pokud pravým, bude ji muset opustit na dalším výjezdu. Navíc přibyde světelné řízení.

Opravovat se letos bude i Goethova a Dobrovského ulice. Dokončit je v plánu rekonstrukci Červenohrádecké ulice.

autoři: Martina Klímová , abk | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio