Domov pro seniory Hvězda ve Zlíně vyžadoval po klientech sponzorské dary, platit museli třeba i za pitný režim

16. listopad 2023 15:00

Inspekce Ministerstva práce a sociálních věcí zjistila při kontrole ve zlínském domovu pro seniory Hvězda, kterému Zlínský kraj v listopadu 2023 zrušil registraci, vážná pochybení.

Čtěte také

Domov pro seniory Hvězda ve Zlíně, kterému Zlínský kraj zrušil registraci, podle zprávy kontrolorů z Ministerstva práce a sociálních věcí u části poskytovaných služeb neplnil kritéria, vyplývající ze zákonů, které upravují fungování sociálních služeb. Hvězdě tak hrozí nejvyšší možná pokuta 50 tisíc korun.

Z celého protokolu o kontrole fungování zařízení vyplývá to, že klientům nebo jejich rodinným příslušníkům zástupci Hvězdy nevysvětlovali, za jaké služby budou platit a co jim zařízení nabízí. Smlouvy byly složité a nepřehledné. Vedení Hvězdy také neevidovalo a nevyřizovalo případné stížnosti. V zařízení pracovali podle zjištění inspekce lidé, kteří neměli potřebnou kvalifikaci. A vedení Hvězdy nezajišťovalo pro svoje zaměstnance, kteří se přímo starali o klienty, podporu odborníků.

Podle svědectví zaměstnanců Hvězdy byl po každém novém klientovi požadování sponzorský dar. Ten byl podmínkou pro to, aby byl klient do Hvězdy přijat. Tuto praxi potvrdili také klienti, které inspektoři oslovili. Vymáhání sponzorských darů je podle inspekce v rozporu se zákonem o sociálních službách.

Klienti Hvězdy si navíc museli platit poplatky v řádech desítek a stovek korun měsíčně za zapůjčení televize, ledničky s mrazákem, sklokeramické desky, mikrovlnné trouby, ale také za pitný režim nebo holení a pedikúru. Inspektoři upozornili, že poplatky se účtovaly i těm, kteří spotřebiče nemohou kvůli své zdravotní indispozici využívat nebo je nechtějí používat. Klienti navíc museli platit i 200 korun za to, že dostali měsíční vyúčtování.

Jak reagovalo vedení Hvězdy na zjištění inspekce? Poslechněte si v příspěvku Českého rozhlasu Zlín.

Spustit audio

Související