Dokážou se důchodci porvat v hospodě? Na tuto otázku vám odpoví hra Davida Drábka Brokolice na Marsu

4. březen 2024 08:33

Klicperovo divadlo v Hradci Králové uvedlo světovou premiéru divadelní hry Davida Drábka "Brokolice na Marsu." Režisér a dramatik se do Hradce Králové vrátil po několika letech, aby dokončil trilogii, která začala hrou Jedlíci čokolády a jejíž příběh se dál rozvíjel ve Velké mořské víle.

Hlavní hrdinové nejnovější hry, Pavla Tomicová a Jiří Zapletal v roli seniorů, za každé situace bojují proti osudu s humorem a výjimečnou energií.

Čtěte také

S režisérem Davidem Drábkem se potkáváme v lidmi přeplněném foyer jen pár minut před začátkem představení. „Já jsem dlouhé roky, musíte mi to věřit, nebyl nervózní a tady to na mě padlo jako hrom. Jednak završujete trilogii, která má jakousi pověst, nechcete to pokazit a pak je tady ten velký návrat.“

O své nejnovější divadelní hře mluví někdejší umělecký šéf Klicperova divadla jako o návratu domů. Zakončení divadelní trilogie, která podle něj v českém divadelním prostředí nemá obdoby, je pro něj splněným snem.

„Pokrývá to 30 let historie jednoho domu, kde bydlely tři sestry se svými rodiči a potom se svými partnery a jak se to vyvinulo. A od Velké mořská víly je to skok o 20 let, to se ví. Ale protože je to závěr trilogie, tak bych si pomohl jedním výrokem Bolka Polívky, který mám rád, a který říká: „jakýpak podzim života, je to jaro smrti.

Hra je o stáří a o všem, co lidem přináší. Smutky i radosti

Čtěte také

To možná, podle Davida Drábka, na někoho zpočátku může působit chmurně nebo ponuře, i přesto ale hru řadí mezi komedie. „Tahle ta hra, je takovým mateřídouškovým polštářkem, až budou lidi odcházet, aby věděli, že každá fáze života, ať už mládí nebo stáří, se dá prožít velmi euforicky.

Scény jsou místy až bláznivé a radost a smích doprovází v hledišti většinu představení.
„Ježíši, počkejte, to já si pamatuju! Jak tenkrát přijeli policajti, dávali ti před dětma dýchnout a byl jsi střízlivej.

Původní obsazení se ve třetím díle trilogie mění. Ze tří sester, na které byli diváci zvyklí z Jedlíků čokolády a Velké mořské víly, zůstala pouze Pavla Tomicová.

Na jevišti ji tentokrát, v roli její dcery, doplňuje i její skutečná dcera Anežka Malá, která k inscenaci nazpívala také úvodní píseň. „Je to něco, v čem si asi věřím trošku víc než v herectví, ale byla jsem ráda, že jsem to pro Brokolici mohla udělat a že jsem svůj hlas mohla propůjčit.

Čtěte také

Anežka Malá patří k dalším hercům, kteří se dosud v trilogii neobjevili, mezi je nimi třeba Martina Nováková, Filip Richtermoc, Marie Kleplová nebo Vojtěch Říha. Nechybí Jan Vápeník a Jiří Zapletal, jejichž komické scény si někteří návštěvníci pamatují z předchozích dvou dílů.
„Já se omlouvám, ale já musím na scrabble.
„Boženko, co je, srdíčko, dobrý? Byla jste s tím na KGB?
„Myslíte na EKG.

Tvůrci Brokolice na Marsu počítají i s diváky, kteří předchozí dva díly trilogie neviděli. Jedním z nich je třeba Mário Bumbera. „Nastudoval jsem si, o čem byly, nicméně to vůbec nevadí, co jsem se bavil s kamarády, tak mi říkali, že tam byla spousta odkazů na druhý díl zejména. Ale jako divákovi mi to absolutně nevadilo, dalo se to v pohodě zvládnout a pochopit.

Závěr představení doprovází nekonečný potlesk a ovace ve stoje. Kromě květin si herci, včetně režiséra Davida Drábka, z jeviště symbolicky odnášejí také syrovou brokolici.

Spustit audio

Související