Do neděle stop stav? Ano, to je pravděpodobný vývoj kapacity v krajských nemocnicích

Zlínský kraj je na hraně kapacit. Ve čtvrtek začal s převozem pacientů s koronavirem do sousedních krajů. Ve čtyřech zařízeních zbývá 10 ventilátorů a asi 30 lůžek, které je personál ještě schopen obsloužit.

Nemocnice ve Zlínském kraji začaly převážet první pacienty s koronavirem do sousedních krajů, konkrétně do nemocnic v Brně a Olomouci. Ve čtvrtek (29. 10.) to bylo dvanáct pacientů. Českému rozhlasu to potvrdil hejtman Jiří Čunek z KDU-ČSL i šéf krajských nemocnic Radomír Maráček. 

"Dosud jsme transportovali sedm pacientů z Kroměřížské nemocnice do Fakultní nemocnice Brno-Bohunice, čtyři pacienty z Krajské nemocnice T. Bati ve Zlíně do Fakultní nemocnice Olomouc a jednoho pacienta ze Vsetínské nemocnice do Fakultní nemocnice u sv. Anny v Brně," doplnil jejich tvrzení mluvčí krajských nemocnic Egon Havrlant. 

Zlínská nemocnice přitom ve čtvrtek (29. 10.) otevřela zřejmě poslední oddělení pro covid pozitivní pacienty a má jich v současné době devět.  Jako poslední přizpůsobila nakaženým lidem lůžkovou část geriatrie.

Podle Jiřího Čunka má vedení kraje vytipované hotely pro navýšení kapacity lůžek, schází k nim ale lidé. Kvůli nedostatku personálu chce vedení kraje nyní jednat s lázněmi.

V krajských nemocnicích akuálně chybí 700 zaměstnanců. Pomáhá 150 dobrovolníků, což ale stále není dostačující.

Na hraně kapacitních možností jsou ve Zlínském kraji také menší nemocnice ve Vsetíně a Kroměříži, pro které je velký nápor pacientů ve vážném stavu nezvyklý.

"Zdravotníci to zvládají skvěle. Jsou však zvyklí mít na ventilaci maximálně pět pacientů, nyní jich ve Vsetínské nemocnici mají deset a v Kroměřížské sedm," uvedl Egon Havrlant. 

Ačkoli situace působí dojmem, že v nemocnicích je více pacientů s covidem než dalších pacientů, tato situace podle Havrlanta ještě v krajských nemocnicích nenastala. V nemocnicích je podle něj k dnešku 472 pacientů s covidem a 663 dalších hospitalizovaných. Ve zlínské nemocnici je 197 pacientů s covidem a 256 jiných pacientů, v Uherskohradišťské nemocnici 148 covidových a 219 necovidových pacientů. Ve Vsetínské nemocnici leží s covidem 73 lidí, z jiných důvodů 95 pacientů a v Kroměříži 54 covidových pacientů a 93 běžných.

Pomoc dobrovolníků

Ve čtyřech nemocnicích Zlínského kraje pomáhá asi 150 dobrovolníků. Za jejich pomoc jsou nyní nemocnice velmi vděčné, krajským nemocnicím v provozu chybí už 700 zdravotníků. 

Dobrovolníky jsou většinou studenti zdravotnických oborů. Na pomoc mediků se krajské nemocnice spolehnout nemohou. Hejtman Jiří Čunek (KDU-ČSL) již dříve kritizoval rozhodnutí vlády ohledně nařízené práce mediků. "Vláda chybně rozhodla, že seznamy mediků mají fakulty poslat hejtmanům krajů, kde mají školy sídlo, přičemž to mělo být dle místa trvalého bydliště studentů," uvedl již dříve hejtman. Protože ve Zlínském kraji lékařská fakulta není, kraj mediky nezískal.

Mezi dobrovolníky je ale například i Filip Rais , který neváhal na nějaký čas opustit rodinu a přestěhovat se více než 400 kilometrů od místa bydliště. Jeho práci chválí i staniční sestra Marcela Šagátová.

autoři: Veronika Žeravová , Růžena Vorlová | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související