Do kostela v Červeném Kostelci si musí věřící účast na bohoslužbách rezervovat pomocí internetu

16. květen 2020 10:34

Věřící římskokatolické církve si i po uvolnění opatření proti šíření koronaviru musí v některých farnostech rezervovat místa na mše svaté. Už jen ale na ty nejvíc navštěvované, kdy počty přítomných běžně překračují momentálně povolenou hranici sta lidí. 

Ranní bohoslužba v Červeném Kostelci. Patří mezi ty, které vedení farnosti zařadilo navíc, i tak přišlo zhruba třicet lidí.

Čtěte také

Mezi nimi i Jaroslava Šolcová, která do místního kostela chodí dlouhých 63 let.
„Byli jsme včera i předevčírem. Od úterý každý den, protože to je součást našeho života."

Zatímco tentokrát mohla přijít bez rezervace, na neděli se s manželem museli na webových stránkách farnosti objednat. Udělali to týden dopředu, přesto na poslední chvíli.
„Bylo tam jedenáct volných míst. Takže to byl docela fofr. Pak jsme ještě zavolali známým a než jsme se rozkoukali, už tam byla jen tři volná místa. Stihli jsme to jen tak tak."

V Červeném Kostelci běžně bývalo v týdnu osm bohoslužeb, teď jich je téměř dvojnásobek. Dvě navíc jsou přímo v neděli, přesto kapacita nestačí.

Do kostela v Červeném Kostelci si musí věřící účast na bohoslužbách rezervovat pomocí internetu

„Byly mše ranní v sedm a devátá. Teď je ještě v jedenáct hodin a večer v osmnáct hodin. A je to všechno plné," dodává další z věřících Irena Středová.

Čtěte také

Opatření proti šíření koronaviru jsou v kostele vidět na první pohled. Červené pásky zabraňují obsadit každou druhou lavici, v uličkách naopak přibyly desítky židlí.

„Rodiny si sednou vedle sebe, jejich členové mohou sedět bez rozestupů. Někteří lidé stojí, ale většina si jich sedne. Právě pro ně jsme přidali lavice i židle," říká farář Miloslav Brhel.

Kvůli kapacitě omezené na sto lidí musí některé věřící odmítat.
„Volají nám, jestli by to ještě šlo. My jim říkáme, že už bohužel nikoliv, že je plno."

Ti, co se přímo do kostela v Červeném Kostelci nedostanou, mohou bohoslužby sledovat živě pomocí internetu. K přehrání jsou i zpětně v archivu.

Spustit audio

Související