Dezert podle originálního receptu Marie Baťové: velmi oblíbený jemný kakaový koláč

Opět jsme měli možnost exkluzivně nahlédnout do kuchařky manželky Tomáše Bati, Marie Baťové. Dnes si připravíme lahodný kakaový dezert.

Na konci léta vydá Nadace Tomáše Bati ve Zlíně kuchařku 99 sladkých teček Marie Baťové. Český rozhlas Zlín vám opět exkluzivně přináší malou ochutnávku z této připravované knihy. Gabriela Culík Končitíková z Nadace Tomáše Bati nám dnes prozradí, jak upéct kakaový koláč.

Ví se, kolik receptů Marie Baťová zapsala, sesbírala či vytvořila?

Teď zhruba máme zaevidovaných 420 receptů, které jsou odlišné. Celkem je jich asi 700. Marie Baťová uchovávala ty recepty krásně přepsané, takže některé se dublují. Tedy v těch čtyřech stech dvaceti receptech máme i ty lístečků, z různých výstřižků a jejích poznámek. A to jsou opravdu recepty na kousku z kalendáře, na klasickém baťovském bločku, na hlavičkovém papíru z firmy a ona pak měla tendenci si je přepisovat a uchovávat v krásné ucelené formě. A třídila si je do různých kategorií. V prvním sešitu, který přišel, tak bylo zhruba sto receptů a nějakých třicet čtyřicet, které byly na různých papírcích, lístečcích. Některé si přinesla i z návštěv. U některých jsme potřebovali někoho, kdo by byl schopen nám je přeložit z němčiny, protože její němčina je vídeňská. A ještě ten rukopis byl mnohdy také dost špatně čitelný. Jak se říká, že po Tomáši Baťovi se špatně četlo, tak musím přiznat, že po Marii Baťové se četlo ještě hůře.

A našli jste někoho, kdo vám s tím pomohl?

Ano, podařilo se nám najít paní, která roky žila v Německu a také ve Vídni a byla také poměrně velmi zkušená cukrářka a kuchařka. Takže mnoho věcí byla schopna i vydedukovat, co tím asi Marie Baťová myslela. Protože Marie Baťová když psala rychle, tak to tomu odpovídalo a navíc ona byla zkušená kuchařka, takže někde má třeba jen poznámku – přidáme máslo. A u některých receptů jsme opravdu museli ladit, kolik toho másla je. Nebo tam má – přidáme mouky od oka. Čili ona věděla, jaká má být konzistence toho těsta a jen se to snažila doladit. Ale máme i speciální složku receptů, které jsme prostě nerozluštili.

Zůstanou utajeny…

Ano. Jinak ty recepty ona psala v angličtině, němčině i francouzštině a češtině. A to, co nás dostalo úplně, tak některé má i ve slovenštině. To už nám přišlo i trochu úsměvné.

Jaký recept si uvaříme, nebo upečeme dnes? Co to bude?

Dnes vybereme dezert, který nám při testování jejích receptů chutnal asi nejvíce. On byl opravdu velmi oblíbený. Kakaový koláč slavil velké úspěchy.

KAKAOVÝ KOLÁČ: DOBA PŘÍPRAVY - 40 minut; DOBA PEČENÍ - 30 minut; KORPUS - 50 g másla, 100 g moučkového cukru, 150 g polohrubé mouky, 125 ml mléka, 1 vejce, 1 polévková lžíce kakaa, 1/2 prášku do pečiv; POLEVA - 180 g moučkového cukru, 70 g másla, 50 ml mléka, 2 polévkové lžíce kakaa; POSTUP - smícháme mouku s cukrem, kakaem a práškem do pečiva. Přidáme vejce, změklé máslo a mléko. Vzniklou směs vlijeme do formy na koláč či na plech, kterou předtím vymažeme tukem a vysypeme hrubou moukou; PEČENÍ - Pečeme 30 minut v troubě předehřáté na 200 °C; POLEVA - máslo necháme rozpustit a přidáme cukr, kakao a mléko. Následně metličkou vymícháme hladkou polevu; SERVÍROVÁNÍ - koláč necháme chladnout, po dvaceti minutách jej ve formě rozkrájíme. Jednotlivé kousky necháme na svém místě a potřeme polevou. Polevu necháme ztuhnout. Pečeno v dortové formě o průměru 24 cm.

autoři: Saskia Mišová , Tomáš Patrick Hyánek
Spustit audio

Související