Depozitář Muzea města Ústí nad Labem převezme speciální bezohňovou lokomotivu

22. srpen 2023 09:47

22. srpna se koná přesun netradiční bezohňové lokomotivy z nádraží ve Vekém Březně do depozitáře Muzea města Ústí nad Labem. Muzejníci tak získali lokomotivu, která byla na konci 20. let minulého století původně vyrobena pro Srbsko.

„Unikátní je v tom, že jde o bezohňovou parní lokomotivu. Páru ale tankovala – podobně, jako tankují automobily benzín či naftu, netopilo se v ní. Druhou zvláštností je, že sloužila v továrně Schicht na vnitropodnikové vlečce, posléze tedy i v národním podniku Setuza,“ vysvětluje výjimečnost nového přírůstku muzejník Martin Krsek.

Lokomotiva sloužila v Setuze až do roku 1986, poté byla odstavena na slepou kolej v podniku, společně s dalšími vyřazenými dvěma lokomotivami z 50. let.

„V roce 1993 podnik rozhodl o sešrotování všech tří starých lokomotiv, naštěstí tato lokomotiva stála až jako poslední v řadě, takže než se pracovníci Kovošrotu stačili prořezat přes ty dvě mladší lokomotivy, tak kolegové z museální železnice domluvili obchod, že lokomotivu za cenu šrotu vykoupí,“ dodává Martin Krsek.

autor: Petr Beran
Spustit audio

Související