Demolice uvnitř Pardubického Grandu. Dělníci odhalují betonovou kostru

14. březen 2024 08:10

Začal třetí měsíc rozsáhlé rekonstrukce pardubického obchodního domu Grandu. Bude stát 300 milionů korun. Původní hotel Grand, který navrhl architekt Josef Gočár na přelomu 20. a 30. let minulého století, přestavěli na konci 90 let noví majitelé na obchodní dům. A právě podstatnou část této přestavby teď dělníci bourají.

„Teď jsme v chodbě, kde byl původně eskalátor do 2. nadzemního podlaží, který byl demontován, bude se doplňovat podlaha na 2. nadzemním podlaží,“ popisuje stavitel firmy Marhold Martin Štourač.

Bourání přestavby z 90. let

Pardubický Grand se mění k nepoznání. Kromě eskalátorů zmizely příčky a mezipatra a prostor halí hustá bílá mlha stavebního prachu. Za více než tři měsíce zbourali stavbaři velkou část původní přestavby z 90. let.

„V hlavní části Grandu jsme začali demolicí a bouráním konstrukcí, které jsou nutné odstranit. To znamená demontáže a vybourání ocelového mezipatra a vybourání veškerých příček ve všech patrech, části stropu, podhledů, prosklených stěn,“ vyjmenovává stavitel Štourač.

Kromě budovy bývalého hotelu Grand pracují teď dělníci také v atriu před novější částí obchodního centra. Tam plánují vystavět prosklenou dvoranu. „V atriu je vybourána stávající plocha. Je vybouraná rampa do obchodu Terranova, jsou provedeny výkopy pro přeložku ČEZu. Je provedena přeložka teplovodu a některých komunikačních kabelů,“ říká Štourač.

Za prosklenými dveřmi vzniká úplně nový prostor

Demolice vnitřních prostor bude pokračovat až do poloviny dubna. Teprve pak začne stavba úplně nového obchodního domu. Rekonstrukce přijde na asi 300 milionů korun.

Nový Grand v září 2025

Jak podotýká ředitel pardubické pobočky majitele Pražské správy nemovitostí Ondřej Heřman, do Grandu se vrátí jen některé prodejny, přibude ale řada nových.

„V novém projektu budou nové značky nebo ty top značky, které byly v předcházejícím projektu Grandu. Bavíme se o 4 tisících metrech čtverečních pronájmů.“ Podle Heřmana bude v Grandu až 5 restaurací, kavárna a 20-30 nových obchodů.

Stavební firma má v plánu práce dokončit příští rok v květnu. Zrekonstruovaný Grand pak chtějí jeho majitelé znovu otevřít v září roku 2025.

Spustit audio

Související