Čtyři espressa v jedné plechovce. Energetické drinky jsou rizikový trend mezi mladými

30. leden 2024

Pití energetických nápojů patří už nějakou dobu k trendům mezi dospívajícími. Influenceři na sítích často propagují produkty a nezřídka i energeťáky. Před nedávnem se málem zhroutil internet, a pak i maloobchodní řetězce kvůli jednomu takovému nápoji. Podle zdravotnických organizací ale pití těchto drinků přináší mladým lidem řadu závažných problémů.

V jednom espressu je mezi 60 a 80 mg kofeinu. Jeden z nejžádanějších energetických nápojů současnosti tudíž obsahuje se svými 200 mg kofeinu tři až čtyři espressa. Konzumace takového množství látky může způsobit problémy se spánkem.

„Ve věku 11 až 15 let pije podle naší studie každý pátý školák jeden drink týdně, 13 % pije dva a více za týden a každý den konzumuje energeťáky 4 % teenagerů, což je asi 70 tisíc dospívajících napříč Českem,“ říká Petr Baďura z Fakulty tělesné kultury Univerzity Palackého v Olomouci, který je součástí řešitelského týmu HBSC studie (Health Behaviour in School Aged Children). Poslední česká data máme z června 2022, kdy na vzorku 15 000 dětí ve věku 11, 13 a 15 let zjišťovali výzkumníci/ce detaily životního stylu dospívajících lidí.

Čtěte také

Problematický je v mnoha socio-ekonomických indexech sever Čech a celé Podkrušnohoří a s tím souvisí i zhoršené ukazatele zdravého životního stylu. V Ústeckém kraji patří mezi rizikové konzumenty energetických nápojů každý pátý školák.

Psycholog a psychoterapeut Jan Kulhánek mluví o začarovaném kruhu. „Je to móda a mladí nechtějí vybočovat. Některé děti se tím v podstatě medikují. Nakonec to pijí proto, že si na to prostě zvykly. Když je dětem hůř, snaží se svůj psychický stav napravit. Funguje to i naopak. Když děti užívají častěji energetické nápoje, tak je jim ve výsledku hůř,“ vysvětluje Jan Kulhánek.

Problémy se spánkem nejsou jediným negativním efektem nadměrného příjmu kofeinu. V roce 2017 zasáhla Spojené státy zpráva o úmrtí šestnáctiletého mladíka, který vypil krátce za sebou kávový nápoj z fastfoodového řetězce, plechovku limonády a plechovku energetického nápoje. Koroner tehdy označil za příčinu úmrtí selhání srdeční činnosti v závislosti na příliš velké dávce kofeinu. Předtím netrpěl mladý muž žádnými zdravotními potížemi.

Jak působí energetické nápoje na mladé lidi s poruchami soustředění a ADHD? Jak souvisí pití energetických nápojů s rizikovým hraním počítačových her a užíváním sociálních sítí? Poslechněte si celou Vlnu.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.