Cizí jazyk se naučí každý. Bez dobrého lektora je to ale obtížné

7. březen 2022

Říká se, že zpívat se naučí každý. A stejné je to s učením cizího jazyka. Někdo je více, někdo méně talentovaný, ale pokud máme dobrou motivaci, proč se chceme cizí jazyk naučit, věnujeme tomu dostatek času i financí, výsledek se dostaví.

„Každý přece umíme svou mateřštinu, tak proč bychom se neměli naučit další jazyk, pokud si to skutečně přejeme a jsme ochotni pro to něco udělat,“ říká hlavní  metodička Jazykové školy Skřivánek Marie Jelínek.

Internet kvalitního lektora nenahradí   

„Najděte si kvalitního lektora, který vás naučí systém jazyka, poradí vám, když se třeba někde zaseknete, naučí vás motivovat. Samozřejmě je dobré věnovat se i různým aplikacím na internetu, jsou to skvělé podpůrné prostředky. Ale základem je vždy dobrý lektor,“ míní Marie Jelínek, která také velmi doporučuje domácí úkoly.

„Minimum je jedna hodina týdně s lektorem, k tomu domácí úkoly a samostudium na internetu a výsledek bude pěkný. A nebojte se, domácí úkoly nemusí být vůbec nudné. Záleží na kreativitě lektora, který by měl umět k úkolům přistoupit tak, aby vás bavily,“ míní lektorka.

Jeden na jednoho, nebo ve skupině?

Logicky každého napadne, že jeden lektor a jeden student je ta nejlepší volba. Ale podle Marie Jelínek je to velmi  individuální. Pokud je to jeden na jednoho, lektor se věnuje pouze chybám daného člověka. Naopak skupina je dobrá v tom, že se poučíte z chyb druhých, je tam přece jen zdravá soutěživost nebo motivace v rámci skupinky. Čtyři lidé na jednoho lektora, to je optimální počet.

Pokud se chcete naučit opravdu rychle, a s dobrým přízvukem, vyjeďte si na výlet do ciziny. Pro zdokonalení cizího jazyka je to to nejlepší, co můžete udělat. Vybraným jazykem jste obklopeni 24 hodin denně. Ovšem vyžaduje to samozřejmě dostatek času i financí.

Kterou metodu učení cizímu jazyku doporučuje metodička Marie Jelínek? Poslechněte si v záznamu pořadu.

Spustit audio

Související