Církevní škola není o klečení u kříže: v Plzni třeba učí sestra chemii a fyziku

21. březen 2024 09:10

Církevní základní a střední školu najdeme v Táborské ulici na Slovanech v Plzni. Zakládá si na výchově žáků v duchu křesťanských tradic, ale zároveň je otevřená široké veřejnosti. Studenti střední školy tady mají na výběr ze dvou oborů, a to ekologii a sociální obor.

Církevní škola sídlí na Slovanech

V rámci studijního oboru ekologie tady mají studenti možnost starat se o živá zvířata, která se nacházejí jak ve vstupní hale, tak ve speciální místnosti plné terárií a akvárií. „Jsou tady plazi, rybičky, drobní savci a hlodavci. Platí tady pravidlo, že žádná zvířata se odtud nevynášejí, nechodí se s nimi po chodbách a pracovat s nimi mohou pouze studenti střední školy,“ řekl vyučující Lukáš Nentvich.

To, že je Milosrdná sestra ještě neznamená, že neumí dávat pětky

Na plzeňské církevní škole vyučuje také sestra Iris Pavelková: „Učím jak na základní, tak na střední škole. Moje původní aprobace je učitelství přírodopisu. Teď vyučuji chemii a na střední škole ještě fyziku, biologii a částečně ekologii. Nosím hábit a bílý závoj, ale jinak říkám žákům, že jsem úplně normální. To, že mám v názvu Milosrdná sestra svatého Kříže neznamená, že neumím dávat pětky,“ podotkla s úsměvem sestra.

Co myslíte? Je možné, aby na církevní škole studovali ateisté? Poslechněte si reportáž.

autor: Kateřina Dobrovolná | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio