Čím dál víc lidí začíná držet alkoholový půst už v lednu

20. leden 2024 12:38

Přestat alespoň na měsíc pít alkohol nabízí tradiční kampaň nazvaná Suchej únor. Najdou se ale lidé, kteří si abstinenci ordinují už na leden. Reagují tím na náročný prosinec, kdy konzumace alkoholu patří podle statistik pražské první lékařské fakulty mezi nejzatíženější měsíce.

Osmadvacetiletý Matěj z Jihlavy není jediný, kdo si letos v lednu objednává v hospodě limonádu nebo čaj. O pár let mladší Pavlína z Měřína se rozhodla také držet suchý leden. „Svátky byly dost náročné, i co se týče alkoholu a jídla. Takže chci tělu odlehčit,“ popisuje mladá žena.

Menšího zájmu o alkohol na začátku roku si všímají i majitelé hospod. „Leden je obecně jeden z nejslabších měsíců. Je to vyváženo tím, že zase prosinec je nejsilnější měsíc v roce. Takže využíváme leden k tomu, že máme vždycky část měsíce zavřeno a věnujeme se takový sanitárce, řekněme nějaký rekonstrukci,“ potvrzuje zkušenosti hospodských majitel jednoho z podniků v centru Jihlavy.

Podle dat agentury IPSOS z loňského podzimu osm z deseti dospělých Čechů uvádí, že pije alkohol. Pauza jim může podle primářky z oddělení závislostí jihlavské psychiatrické nemocnice Jany Bartesové prospět bez ohledu na to, který měsíc si vyberou: „Určitě je dobré, zkusit si ať už suchý leden, nebo suchý únor, nebo suchý březen nebo klidně suchý srpen. A dokázat si, že nemám problém. Protože my co máme zkušenost s léčbou pacientů se závislostí, tak většina z nich je překvapená, že ten život se dá žít i bez alkoholu a spokojeně a docela i zábavným způsobem. Takže záleží na každém z nás, jaký si ten život uděláme.“

Lidé, kteří suchý měsíc zkusí a pocítí, že mají abstinenční příznaky, by měli navštívit svého praktického lékaře nebo odborníka.

Spustit audio