Chytlavost popu i ostré hrany alternativy. Okuste novinky od Segy Bodegy, Mol Sullivan a EvilGiane

31. leden 2024

Playlist Radia Wave má ideálně sloužit jako zdroj mentální extáze. S tím tento týden pomáhá především Brandon Benjamin, který se vydává na sólovou dráhu. Vlivy neučesané alternativy i nakažlivého popu šikovně mísí Sega Bodega servírující neobvyklý duet. Vítáme i vycházející hvězdu indie popu Mol Sullivan, která na nové desce objevuje abstinenci. A nechybí ani rap! Čaji před alkoholem dává přednost Sainté a raketový vzestup kariéry si užívá excentrik EvilGiane. Tea Over Henny!

Brandon Benjamin – Mental Ecstasy

Credits: Brandon Benjamin, Roy Lenzo
Label: self-released
Album: Mental Ecstasy single

Brandon Benjamin je americký hudebník, který dosud produkoval tracky hlavně pro jiné interprety. Má za sebou skladby pro Kida Cudiho nebo Latto. Dlouho žil v newyorské čtvrti Queens, kde produkoval trapové beaty pro místní rappery. Nedávno se přestěhoval do Los Angeles a vrhl se naplno do vlastní kariéry. Ta už se od rapu posouvá k alternativnímu popu. „Baví mě spojovat chytlavost popu s hrubostí alternativy,“ říká Brandon Benjamin ke svému současnému směřování. Prvním singlem jeho kariéry je skladba Mental Ecstasy, kterou napsal před třemi lety přesně na den sv. Valentýna. Ohlasy na píseň mu pomohly získat sebevědomí a demonahrávka mu postupně otevřela dveře k novým možnostem. Teď Mental Ecstasy vyšlo konečně i oficiálně.

Sainté – Tea Over Henny

Credits: Brad Baker, RJ, Gashirai Gondo, Scottie Thompson
Label: Parlophone UK
Album: Still Local

Rapper Sainté z anglického Leicesteru debutoval už v roce 2019, britský hudební tisk se o něj začal zajímat o dva roky později díky úspěchu virálního hitu Champagne Shots. V třiadvaceti letech je Sainté ale pořád tak trochu na začátku. Všechno by měla změnit mixtape Still Local, která vyjde na konci března. Jeho první dlouhohrající nahrávku ohlašuje singl Tea Over Henny, v němž Sainté rekapituluje svou kariérní cestu a říká, že nemá problémy vyměnit luxusní alkohol za čaj, když jde o lepší šance uspět. „Jsou to dva roky, co jsem začal brát hudbu vážně a uvědomuju si, že i když jsem mladej a sotva na startu, tak už můžu hodně ztratit,“ říká. Beat vytvořili Brad Baker a RJmrLA.

Sega Bodega – Deer Teeth

Credits: Salvador Navarrete, Mayah Alkhateri
Label: Ambient Tweets
Album: Deer Teeth single

Poslední roky spolupracoval s Björk, Rosalií, Caroline Polachek a spoustou dalších, teď ale nastal čas, aby Sega Bodega zase začal vydávat vlastní hudbu. Skladba Deer Teeth je jeho prvním vydaným singlem od veleúspěšné desky Romeo z listopadu 2021. Hostuje na ní zpěvačka Mayah Alkhateri, s níž vytvořil boční projekt Kiss Facility. Deer Teeth má všechny typické znaky jeho produkce, včetně míchání melancholických a euforických pasáží. „Beru svůj dech a dávám ti ho s nadějí,“ zpívá Bodega v neobvyklém duetu a Mayah Alkhateri mu odpovídá: „Nech mě jít.“

Mol Sullivan – Eggshells

Credits: Molly Elizabeth Sullivan
Label: self-released
Album: GOOSE

Vycházející hvězda indie scény v Ohiu Mol Sullivan po dobře přijatém EP A Little Hello přichází s prvním dlouhohrajícím albem GOOSE, na kterém rozebírá své bohulibé rozhodnutí na prahu třicítky seknout s alkoholem a dalšími omamnými látkami. V Česku nepříliš známou indie folkařku Sullivan můžeme přirovnat díky jejím hravým vizuálům, lehké ironii v textech i trochu podivínské póze třeba k hudebnicím jako jsou Aldous Harding nebo Cate Le Bon. Dost možná o ní po vydání svébytného debutu, který třeba vychvalují redaktoři na oblíbeném webu Bandcamp Daily, ještě uslyšíme. Prozatím do vysílání nasazujeme singl Eggshells o zklamání z boje za dobrou věc.

Edúv Syn & Arleta – Free

Credits: Matej Myslovič, Arleta Jánská, Patrik Nagy
Label: Universal
Album: Free single

Politickou situaci na Slovensku na Radiu Wave sledujeme například skrze podcast Vlna. Situaci kolem práv LGBTQI+ lidí, stejně jako projevy tamější ministryně kultury Martiny Šimkovičové ve čtvrté vládě Roberta Fica, zkoumá také jeden z nejsilnějších československých tracků posledních týdnů. Je jím Free – první singl z připravovaného EP slovenského rappera Edova Syna. Na potemnělém beatu hostuje také česká rapperka Arleta a společně dávají oběma vládám jasný vzkaz – queer lidi tu byli, jsou, budou a nemají v plánu nikam utéct. Nezapomeňte si po poslechu emotivní novinky připomenout také vydání série Brrrap, v níž se Edúv Syn a Arleta objevili.

EvilGiane – Dreamt It ft. JDN & Harto Falión

Credits: Giane Chenheu, Eduart Andrei Baciu, JDN
Label: Surf Gang Records
Album: #HEAVENSGATE VOL. 1.

EvilGiane se vrací s novým mixtapem #HEAVENSGATE VOL. 1 plným hostů a excentrických produkcí. Zmíněného newyorského producenta můžete znát jako zakladatele undergroundového rapového kolektivu Surf Gang, ale i jako spolupracovníka Playboie Cartiho, A$AP Rockyho, Earla Sweatshirta nebo Veeze. Jeho produkce na loňské skladbě The Hillbillies (pro Kendricka Lamara a jeho bratrance Baby Keema) mu dokonce získala nominaci na cenu Grammy za nejlepší rapovou skladbu. Z celého, velmi obsáhlého mixtapu vybíráme track Dreamt It s éterickou melodií a přísnou basou. Na tracku hostují EvilGianeho kolegové ze Surf Gangu, konkrétně JDN a Harto Falión.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.