Chřiby jsou plné zajímavých skalisek. Většina z nich má jména

Cyklus Věry Hotařové Mezi kopci a loukami Zlínského kraje nabídne v září tipy na lokality se zajímavými skalními útvary. První zastávkou podzimního putování jsou Chřiby.

Když je řeč o skalách v našem kraji, hned se mi vybaví Chřiby. Pohoří, o kterém jsem vám už párkrát vyprávěla, je totiž plné roztodivných menších či větších, ucelených nebo rozházených kamenných útvarů.

Kam se hnete, tam narazíte na nějakou skálu nebo skalku a že už jsou v tomto krásném pohoří pěknou řádku let, to je vidět na první pohled. Jsou plné dutin a děr, často porostlé mechem, až z nich jde strach. Dnes víme, že jejich vzhled je dílem přírody. V minulosti byli lidé přesvědčeni, že v tom mají prsty pekelné mocnosti.

Ty, z jejich pohledu asi nejděsivější, pak nazvali Čertovy skály. Jsou u Osvětiman ve výšce 450 m. Taky se jim říká Osvětimanské. Je to skupina pískovcových útvarů, dominuje jim dvacet metrů vysoká stěna nazvaná Jehla. I ostatní dostaly jména, třeba Hlava, Hvězda nebo Tank. 

Unikátní skály najdete v okolí Osvětiman

V katastru městyse Osvětimany je vůbec hodně zvláštních skalisek. Zvláštní je i to, že jsou sice vyznačené na turistické mapě, ale turistické stezky přímo k nim nevedou, jenom lesní cesty a chodníčky. To je pak velké dobrodružství chodit po lese a nevědět kam, ale kdo se umí orientovat v klasických mapách, má vyhráno.

Podle nich určitě najde správný směr k Pilařce, Dvěma hlavám, Kulatině nebo Zikmundově skále. Ta je mezi nimi. Pověst o ní říká, že byla pojmenovaná po majiteli buchlovického panství Zikmundu II. Berchtoldovi, který do těch míst jezdil na lov.

Dokazuje to vytesaný nápis: Zikmundova skála, 7. listopad 1821. Proč je uveden právě tento časový údaj, jsem nepochopila. Zikmund II. se totiž, podle několika zdrojů, narodil až v roce 1834, těžko tedy mohl lovit zvěř v roce 1821. Ledaže by tím honcem byl jeho otec Zikmund I. Možná jsou tato fakta jednou ze zkazek, které se o ní vyprávějí.

Skále se zkráceně říká Zikmundka nebo Zikmundovka. Tvoří ji několik pískovcových různě velkých skalek a balvanů, které jsou jakoby rozházené na palouku mezi vzrostlými stromy. Pod největší z nich, ani ne do výšky, jak do šířky, je malá jeskyňka a nad vchodem do ní je vytesaný nápis, o kterém jsem se zmínila. Z místa je taky vidět na hrad Buchlov.

 

V chřibských lesích můžete hledat ještě jiná zajímavá skaliska. Možná jste slyšeli o Trpasličím městečku, skalním městě Vlčí jámy u obce Košíky, Zbořených zámcích nebo Kalíšku. To je skála samotářka, nebo odborně solitér, tvarem připomínající církevní kalich. V dávných časech se u ní scházeli vyznavači kališnické víry, to říká jedna pověst. Podle jiné na ni dopadla slza a zkameněla.

Spustit audio

Související